Српски Покрет Двери - Лого

Драгана Милићевић: Искористити потенцијал и учинити видљивост рада жена на селу

Живот жене на селу данас није ни мало лак. Она представља стуб породице и заједнице у којој живи, али је та чињеница кроз време није поштедела тешког физичког рада и целодневног ангажовања у кући и њиви, али и у штали и шуми.

     Међународни дан жена на селу и ове године даје прилику да се пажња јавности усмери ка женама из руралне средине и на проблеме са којима се оне сусрећу. Жене на селу, ти тихи борци, навикнуте на трпљење, скрајнуте и маргинализоване, стрпљиво чекају да се њихов потенцијал препозна и искористи на добробит свих. Без њих нема оживљавња села, опстанка традиционалне породице, али ни креирања развојне политике. И поред тако важне и значајне улоге оне и даље имају отежан приступ здравственом систему, образовању, запошљавању и економској самосталности. С обзиром на чињеницу да се веома често ради о вишедетним мајкама врло је забрињавајуће што оне не могу да остваре породиљску надокнаду као ни право на пензију. Њихов рад није признат и видљив у систему. Ово највише долази до изражаја у случају развода брака када жена и после вишедеценијског рада нема имовину која се води на њу нити уштеђевину која би јој омогућила да несметано настави живот. Из тог разлога она или остаје у неквалитетној заједници или одлази без ичега као да није ништа радила у свом животу.

Због свих ових нерешених проблема младе девојке све више путем школовања или удеје одлазе у град и напуштају село. То има за последицу демографско изумирање села и пораст неожењених младића из руралне средине. Нико више није спреман на рад без новчане накнаде. Жене из руралне средине – храбре, вредне и способне не заслужују да буду дискриминисане. Оне и те како имају вештине и способност, а и спремност да преузму одговорност за промену свог положаја у друштву, али им је неопходна подршка државе. Крајње је време да се ствари крену мењати у корист жена из руралне средине. Посебно у време светске кризе која куца и на наша врата, потенцијал жена са села у производњи хране мора бити максимално искоришћен. Двери су тај потенцијал препознале и зато се боримо да мајчинство буде признато као занимање и да се женама на селу омогући покретање личног бизниса у оквиру постојећег породичног газдинства. Свака од њих представља мали прерађивачки погон којем је мало потребно да способност прављењем зимнице и кондиторских производа обезбеди прехрамбену безбедност својој држави. У том случају оне би биле у могућности да обезбеде сигурност себи и својој деци, као и да допринесу својој породици у материјалном смислу. На тај начин спречила би се дискриминација жена на селу, младе девојке би имале жељу да остану на селу и ту заснују своју породицу. Не би куће пропадале празне и напуштене.

Дакле, оснаживањем жене из руралне средине нема корист само она, већ целокупно друштво и држава.

Драгана Милићевић

Председник Женска снаге Двери и члан Председништва Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: