Српски Покрет Двери - Лого

Драгана Милићевић: Мајчинске привилегије за заштиту свих жена

Женама је данас неопходно више мајчинских привилегија и позитивна идентификација са хероинама из богате српске историје. Доступност образовном и здравственом систему, економска независност, кров над главом, заштита од насиља су привилегије које ће вратити нарушено достојанство свих жена и мотивисаће их да се активно укључе у друштвени и јавни живот.

Дверима се веома често спочитава, потпуно неоправдано, да жене третирамо као машине за рађање и да желимо да их вратимо у средњи век. Ова констатација је у најмању руку некоректна из разлога што Двери када се позивају на хришћанске и традиционалне вредности желе да свака жена у свом животу има могућност да на један савремен начин,а у складу са својим могућностима, оствари јединство са три вечна лика из наше историје. Желимо да жена има лик даровите Јефимије, лик мудре Милице и лик часне и праведне мајке Јевросиме. Без обзира да ли се остварила као мајка или не. По нашем дубоком уверењу дефиниција мајчинства означава заштиту свих жена. Жена у свом бићу природно носи мајчинство и зато она има моћ да брине о својим ближњим било да су деца, или чланови породице у питању.

У неолибералном капитализму мајчинство је потпуно скрајнуто и таргетира се као реметилачки фактор благостању богатих. Активна кампања у том смислу оставља негативне последице које жену све више наводе да донесу одлуку да живот посвете искључиво каријери. Услед осећаја страха да свом потомству неће успети да обезбеде добар, сигуран и квалитетан живот њихову одлуку не можемо осудити. Двери апсолутно разумеју стрепњу и количину стреса коју жене осећају. Зато се залажемо да мајчинство буде препознато и признато као занимање, а женама буде омогућено да ускладе мајчинство и каријеру. Жена–мајка није и не може представљати терет једном нормалном и уређеном друштву које се притом суочава са биолошким нестанком. Министарство за бригу о породици је донело неколико мера у циљу побољшања наталитета. Двери их свакако поздрављају, иако долазе са десет година закашњења и представљају краткорочно решење, што изазива зебњу да власт нема намеру да се дугорочно позабави овим проблемом већ доноси популистичке мере у сврху предизборне кампање како би оставили утисак бриге о мајкама и породици.

За разлику од власти, Двери кроз програм Савета жена и Савета за породицу нуде дугорочна решења и искрену зажтиту породице и жене као стуба породице. Наиме, мајчинство мора бити признато као занимање, а беби кредит значи отварање наменског рачуна од стране државе одмах по рођењу детета са уплаћеним средствима у висини просечне плате у Србији. Средства се не могу користити од стране родитеља све док дете не напуни осамнаест година, али родитељи могу вршити допуну средстава. Такође, младим брачним паровма је неопходно омогућити да својим радом свакога месеца увећају кућни буџет, а не да раде код страних инвеститора за бедну и понижавајућу плату.

Смањење и ослобађање од пореза и пореских обавеза са сваким новорођенчетом, нерадна недеља и у приватном сектору су дугорочне мере. Нерадна недеља је нешто што припада свим радницима и омогућава им да се посвете својој породици. Она је посебно неопходна мајкама које немају коме да оставе децу на чување, јер вртићи недељом не раде, отац је такође на послу, а оне услед малих примања нису у могућности да ангажују дадиљу.

Двери се залажу за доступност свих ресурса грађанима Србије које имају и богате елите. Зато Двери имају јаку вољу и намеру да истрају у борби за промену система која једина може да донесе истинско побољшање положаја жена и породице. Власт је данас свакако омамљена својом моћи и убеђена да је свако од нас толико безвољан и сломљен да они могу да спроведу све што пожеле без последица за своју погрешну политику. Двери верују у свој народ и знају да он и те како има снаге да се заједно са нама избори за нормално и уређено друштво истих шанси за све. Народ је наша снага због које не одустајемо.

Драгана Милићевић

Председница Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: