Српски Покрет Двери - Лого

Драгана Милићевић: Насиље се не решава насиљем

Недавно објављен интервју „медијског мага“ и креатора јавног мњења у Србији Информера са вишегодишњим силоватељем изазвало је оправдану узнемиреност јавности.

    Првенствено, јер се интервју ради без икаквог промишљања о последицама који ће исти изазвати код жена које су доживеле једно такво страшно искуство у свом животу које несумњиво оставља трајне последице на њихов даљи живот. Само оне знају са колико храбрости и снаге настављају даље. Медији у Србији одавно немају осећај било какве одговорности па је сасвим излишно очекивати од људи који искључиво брину о профиту било какав вид емпатије и солидарност са осећањима жртве.

Полазећи од тог становишта поступак Информера није никакво изненађење. Међутим, јесте изненађење реакција тзв. бораца за права жена и бораца против насиља над женама који су једну позитивну борбу и реакцију читаве јавности одмах искористили за промоцију сопствене агенде која се по правилу усмерава на борбу против цркве, православља, породице и породичних вредности. Реакција младе жене која уз салву увреда удара власника Информера у задњицу, наишла је на одобравање и дивљење ткз грађанске Србије. Лично могу да разумем нагомилани бес, трпљење, изостанак правде и права, али не могу да га подржим. Растужује ме, јер показује неефикасност државних институција, спавање РЕМ-a и оправдавање насиља када долази са друге стране, оне коју ја подржавам.

Насиље било да је вербално, психичко или пак физичко је недопустиво, посебно од стране оних који заузимају јавни простор и представљају борце против насиља. Такав начин понашања није лек у борби против истог. Оно што посебно изазива забринутост јесте да се једна тако погубна и сложена аномалија нашег друштва злоупотребљава и користи за остваривање нове обмане у циљу покретања ширих народних маса зарад промоције агенде која има за циљ даље уништавње породице и вере. И то је та интересна група која се увек појављује када год се укаже прилика да се нападне све што је српско. И то је њихова политика и идеологија. Да је ова констатација тачна показује и чињеница да свако насиље, као и убиство жене ничим изазвани доводе у везу са вером и породицом. Као да насиље није универзално и не зависи од поменутих чинилаца. Такође заборављају и своју улогу у креирању медија које данас познајемо, као и у економском и духовном уништавању народа.

Ових дана су и жене које носе мараму у храму претрпеле вербални линч. Етикетиране су од тога да су примитивне, затуцане и нецивилизоване до тога да не треба да се појављују у јавности, јер је њихова улога искључиво сведена на то да перу супругу ноге. И то су ти перфидни, подмукли напади на веру и верске осећаје. Оно што случајно прећуткују јесте да верујућу жену нико не присиљава да носи мараму већ је то њен лични избор. Она на тај начин сведочи своју личну смиреност и спремност да се посвети развоју свог унутрашњег бића, односно да води рачуна о својој духовној лепоти, а не само о лепоти лица и тела како јој се свакодневно намеће кроз јавни дискурс. Упрово то и јесте нешто што нам свима недостаје, а то је смиреност и духовна диманзија нашег бића.

Дакле, да би се насиље смањило не сме бити навијачких позиција и злоупотреба истог, јер је то нешто од чега нико није заштићен. Сви заједно морамо развијати свест о погубности и штети насиља по наше друштво и државу. Зато без политизације и жудње за профитом морамо изградити здраво друштво изнова. Са здравим инсистуцијама система и здравим породичним вредностима, али и да свако од нас понаособ победи насилника у себи.

Драгана Милићевић

Члан Председништва Двери
Предсеник Савета жена Двери

Извор* фото 2: pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: