Српски Покрет Двери - Лого

Драгана Милићевић: Смањићемо насиље над женама у Војводини и целој Србији

Насиље у породици и над женама као носиоцима породице представља велики друштвени проблем у Србији. Све учесталији случајеви јављају се управо на северу земље, у Војводини.

     Пре извесног времена, Новосађане је потресао застрашујући призор када је невенчани супруг тукао жену са дететом у рукама. Ова ситуација је последњи аларм који нас позива да хитно морамо да реагујемо и зауставимо даљу прогресију насиља над женама како у Војводини, тако и целој Србији.

Свака друга жена доживела је претњу физичким насиљем, док је свака трећа постала и жртва насилника. Данас, уместо да са поносом истичемо како је наша северна покрајина лидер у производњи вишње, кајсије, јабуке, како је лидер у извозу суве кајсије и шљиве, ми смо суочени са поражавајућом чињеницом, а то је да Војводина преузима примат у односу на остале регије земаља у окружењу, као регија са највећим степеном насиља над женама. Један од чинилаца који највише утичу на повећани степен насиља јесте и свакодневна медијска промоција истог на телевизијама под контролом актуелне власти.

Поменути случај пребијања невенчане супруге са детотом у рукама указује на тужну чињеницу да су, по неписаном правилу, у породицама где жена трпи насиље, жртве насилника и деца. Она и када не добијају батине, присуствују сценама насиља што оставља дубоке психичке последице. Данас постоји законска регулатива за насилнике и то је добро, али очигледно да у пракси не функционише на адекватан начин, обзиром на чињеницу да је стопа насиља у порасту.

Савет жена Двери за Војводину ће у скупштини Војводине овом проблему приступити врло озбиљно и предложиће мере које ће за циљ имати смањење насиља у породици. Неке од мера са којима ћемо изаћи пред грађане Војводине су:

  • Промоција породице и породичних вредности кроз мере породичне политике;
  • Подстицање женског предузетништва;
  • Оспособљавање жена за бављење економијом и управљање домом;
  • Укључивање жена у друштвени и јавни живот;
  • Едукација жена о постојању законске регулативе, посебно жена из руралних средина.

 

Савет жена Двери ће наставити да води активну кампању о подизању свести код жена да је насиље неприхватљив модел понашања. Такође, позивамо све жене жртве насиља да нам се обрате и упознају нас са свим проблемима и правним недоумицама са којима се сусрећу.

Драгана Милићевић

Председник Савета жена Српског покрета Двери

Члан Покрајинског одбора Двери за Војводину

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: