Српски Покрет Двери - Лого
Search

Драгана Милићевић: Увести обавезну едукацију о репродуктивном здрављу жена

Рапидно повећање малигних обољења, као и полно преносивих болести и других обољења, код жена има за последицу пораст смртности као и теже излечивих стања, због неадекватне и закаснеле реакције по питању болести. 

    Главни проблем нередовних одлазака на контролу узрокује касно откривање, а самим тим и мањи проценат излечења одређене болести. С тога, апелујемо на сваку пунолетну женску особу да са озбиљношћу схвати алармантност ситуације и учини једном годишње обавезни превентивни преглед, како бисмо спречили и зауставили смртност жена, а самим тим и изумирање нације. Такође апелујемо и на младе девојке да не подлежу промоцији промискуитета која оставља последице на њихове репродуктиве органе и развој здраве сексуалне личности. Обољења репродуктивних органа и сексуално преносивих болести чине 20% болести жена. Тендеција раста, распрострањеност, посебно код млађе популације, јесте веома озбиљан проблем са којим се као друштво суочавамо. Када се томе дода и забрињавајуће висок број малолетничког прекида трудноће, долазимо до тога да се Србија налази на врло високом месту по броју прекида адолесцентних или малолетничких трудноћа.

Србија се по репродуктивном здрављу жена налази на дну лествице европских земаља. Да би се ова неповољна слика изменила, неопходно је подизање свести о значају репродуктивног здравља, посебно међу младима и адолесцентима који веома често немају довољна знања о томе. Зато је потребно законом регулисати и увести обавезну едукацију о менталном и физичком здрављу жена и младих у свим установама, почевши од основне школе. Такође, послодавци би требало да обезбеде запосленим женама једном годишње плаћени гинеколошки преглед.

Репродуктивно и сексуално здравље је од виталног значаја за сваку жену, а оно је данас у Србији веома ниско котирано и има веома сужен период трајања. Из тог разлога инсинстирамо на превенцији и редовним систематским прегледима за рано откривање најраспрострањенијих обољења као што су карцином грлића материце и дојке.

Мора се радити на развоју саветовалишта за репродуктивно здравље, посебно за младе и адолесценте, у којима би они стицали знање и вештине потребе за одговорно родитељство, и на тај начин их припреми за најбитније улоге у животу, а то су улоге родитеља. Такође, у склопу саветовалишта треба пружити и психолошку подршку за кризне емоционалне моменте који су такође део свакодневнице брачних парова.

Истраживања су показала да млади немају где да се информишу о репродуктивном здрављу и да је све што је везано за ту тему табу и у породици и у школи. Препуштени су да своју знатижељу задовоље праћењем ријалити програма који промовишу блуд и неморал или да сами доносе одлуке везано за ступање у сексуалне односе. Из тог разлога су управо породица, школа и лекари ти који треба да почну да дају савете и пружају подршку како би се васпитавале нове генерације које имају свест о значају репродуктивног здравља, како за квалитетан лични живот тако и за ширу зајеницу и друштво.

Драгана Милићевић 

Члан Председништва Двери и предесник Женске снаге Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: