Српски Покрет Двери - Лого

Гладовић: Макси да хитно измени одлуку

До пре пар месеци називани су херојима, а ово што се дешава у протеклих неколико дана указује да је у Србији казна награда за херојство?

Подсећамо да је белгијски ланац „Делезе Србија“ донео одлуку да се касирима, од 1. јануара, обрачунавају зараде у складу са најнижим степеном образовања, што значи да ће им са новим обрачуном зарада плата бити у висини прошлогодишњег минималца.

Овом срамном одлуком, погођени су касири, које су у највећем случају жене, до чак 98%, које су и до сада радили са минималном платом, која је износила мање од половине просечне потрошачке корпе у Србији (79.109,88 динара) и 20% мање од минималне потрошачке корпе (40.744.99 динара). Осим што раде за непримерену накнаду, жене у трговинским ланцима неретко раде прековремено, без адекватне опреме прилагођене потребама радног места. Чест је случај да због недостатка запослених раде и без слободног дана, да су позиване да прекину годишњи одмор и томе слично. Уговори о раду представљају најчешће само формалност, која је послодавцима само покриће пред државним органима и инспекцијама, које у широком луку заобилазе трговинске ланце.

Да ли је могуће да смо дозволили да у држави где се боримо са белом кугом и нестајањем народа, дозвољавамо страним компанијама да на овакав начин понижавају наше мајке, сестре и жене? Да ли је могуће да држава и власт не реагују да се овакве ствари не дешавају, већ по правилу стају на страну мултинационалних корпорација или прећуткују овако важне теме? Да ли је могуће да у земљи у којој се боримо за ваздух, земљу и воду коју покушавају да нам распродају, било који странац може на овакав начин да понижава наше грађане? Колико у Србији кошта достојанство?

Савет жена Двери снажно осуђује овакве незаконите одлуке и захтева од надређених који седе у државној управи да одмах испитају случај „Делезе“ и реагују на уцене и претње којима су касирке овог трговинског ланца принуђене да потпишу срамни анекс, којим потврђују да им се и поред завршене средње школе обрачунавају плате за раднике са завршеном основном школом.

Иако председник Александар Вучић користи мајчинство искључиво у маркетиншке и предизборне сврхе, инсистирамо да реагује као председник целокупног народа ове земље и заштити права мајки и жена која су масовно угрожена у овој земљи, а нарочито од стране страних послодаваца којима је дато да се понашају у нашој земљи како хоће док се у матичним земљама одакле долазе понашају искључиво како налаже закон.

Уместо да су привилеговане, да имају недељу као слободан дан, скраћено радно време и друге привилегије које би им омогућиле да лакше испуне своје мајчинске и пословне обавезе, жене у Србији су посрамљене на сваком кораку, а на основу ових дешавања видимо да нема индиција да се нешто суштински промени у том погледу.
Апелујемо на грађане да покажу солидарност са угроженим женама и бојкотују куповину у овим објектима до разрешења ситуације.

Нада Гладовић

Савет жена Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: