Српски Покрет Двери - Лого
Search

Грозданић: Исправити неправедну одлуку Врховног касационог суда!

Неправедна је одлука Врховног касационог суда (ВКС) који је донео пресуду којом се оспорава право да теткице и помоћно особље имају право на плаћени топли оброк и регрес за годишњи одмор. Том одлуком ВКС-а од априла 2022. године, поништава се дотадашња одлука Апелационог суда у Новом Саду која је била у корист радника. 

   Министарство просвете се поводом целог случаја понело некоректно давајући упутства директорима школа да на сваку тужбу и одлуку суда улажу жалбу. Теткице и помоћно особље у школама примају зараду мању и од минималне зараде. Врховни касациони суд се у својој одлуци ослања на становиште да се у заради радника, теткица и помоћног особља у коефицијенту већ налазе поменути додаци за топли оброк и регрес за годишњи одмор.

На овај начин ВКС је прекршио одредбе Закона о раду који јасно дефинише да све што чини додатну зараду се додатно и исплаћује, а регрес и топли оброк спада у друга остала примања. У одлуци Врховног касационог суда се спомиње коефицијент плате, али на жалост, у Закону о платама не постоје правила око минималне зараде или зараде која је мања од минималне, па се одлука морала донети на основу Закону о раду који препознаје категорију радника који примају минималну зараду.

Врховни касациони суд се у својој одлуци морао водити Законом о раду. На жалост, водио се одлукама Министарства просвете и подлегао политичком утицају. Министарство просвете мора да донесе одлуку да се при обрачуну зарада радника који примају минималану зараду и мању од минималне узме у обзир да је Законом о раду дефинисан начин обрачуна зараде и да су у том случају друга примања: топли оброк и регрес.

Министарство би требало да иницира да Влада Републике Србије донесе Уредбу у којој би се ова неправда према радницима који ионако имају нижа примања исправила, да им се омогући да у складу са Законом о раду добију оно што им по закону и припада.

Ненад Грозданић 

Члан Извршног одбора Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: