Српски Покрет Двери - Лого

Грозданић: Исправити неправедну одлуку Врховног касационог суда!

Неправедна је одлука Врховног касационог суда (ВКС) који је донео пресуду којом се оспорава право да теткице и помоћно особље имају право на плаћени топли оброк и регрес за годишњи одмор. Том одлуком ВКС-а од априла 2022. године, поништава се дотадашња одлука Апелационог суда у Новом Саду која је била у корист радника. 

   Министарство просвете се поводом целог случаја понело некоректно давајући упутства директорима школа да на сваку тужбу и одлуку суда улажу жалбу. Теткице и помоћно особље у школама примају зараду мању и од минималне зараде. Врховни касациони суд се у својој одлуци ослања на становиште да се у заради радника, теткица и помоћног особља у коефицијенту већ налазе поменути додаци за топли оброк и регрес за годишњи одмор.

На овај начин ВКС је прекршио одредбе Закона о раду који јасно дефинише да све што чини додатну зараду се додатно и исплаћује, а регрес и топли оброк спада у друга остала примања. У одлуци Врховног касационог суда се спомиње коефицијент плате, али на жалост, у Закону о платама не постоје правила око минималне зараде или зараде која је мања од минималне, па се одлука морала донети на основу Закону о раду који препознаје категорију радника који примају минималну зараду.

Врховни касациони суд се у својој одлуци морао водити Законом о раду. На жалост, водио се одлукама Министарства просвете и подлегао политичком утицају. Министарство просвете мора да донесе одлуку да се при обрачуну зарада радника који примају минималану зараду и мању од минималне узме у обзир да је Законом о раду дефинисан начин обрачуна зараде и да су у том случају друга примања: топли оброк и регрес.

Министарство би требало да иницира да Влада Републике Србије донесе Уредбу у којој би се ова неправда према радницима који ионако имају нижа примања исправила, да им се омогући да у складу са Законом о раду добију оно што им по закону и припада.

Ненад Грозданић 

Члан Извршног одбора Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: