Српски Покрет Двери - Лого

Ивана Стојановић: Како би се повећао наталитет, промена система вредности мора ићи паралелно са економским мерама

У жељи да некако заустави драматичан пад наталитета и вишедеценијски негативни прираштај, који је према Заводу за статистику само у прошлој години износио 47.589 више умрлих од рођених особа, држава је од 1. јануара ове године увела још неке мере. Поред продужења породиљског боловања, повећала је и родитељске додатке. 

    Родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете повећан је за око осам одсто. За прво дете родитељима ће једнократно бити исплаћено 345.398 динара, за друго 306.388 динара или нешто више од 12.000 динара на 24 месечне рате. Увећана су и давања за треће и четврто дете – 1.838.332 динара и 2.757.498 динара на 120 месечних рата.

Покрајинска влада је, као део земље са традиционално највећим негативним прираштајем, такође додатно усвојила нове стимулансе за повећање наталитета, кроз финансијску помоћ незапосленим мајкама које роде треће и четврто дете (22.500 динара на 24 месечне рате), као и субвенције, под одређеним условима, за решавање стамбеног питања за самохране родитеље, као и за родитеље троје и четворо деце.

Ове мере нису занемарљиве, али када се овај износ реално сагледа, кроз призму тешке материјалне ситуације многих, која је проузрокована вишедеценијском лошом економском ситуацијом, а сада и великим повећањем цена и свих животних трошкова, незапосленошћу и тешким долажењем до сталног запослења, створена је неповољна клима општег осећаја несигурности, која утиче на одлуку младих да заснују или прошире породицу.

Финансијске мере јесу важне, али су недовољне. Стога, држава мора да донесе низ пратећих мера, од економских до системских, које ће стимулисати раст наталитета. На пример, кроз финансијске подстицајне мере мора се зауставити одлив младих са села и мањих општина и градова. Тo би укључивало субвенционисање домаћих фирми, помоћ малим предузетницима, малим пољопривредним газдинствима, као и финансијско стимулисање малих привредника да запошљавају и да не отпуштају будуће и младе мајке.

У породицама где нико не ради мора се увести и предност приликом запошљавања једног члана породице са одговарајућом стручном спремом, као и помоћ државе при усклађивању родитељства и каријере, кроз могућност скраћивања радног времена, умањење пореза на зараде приликом ступања у брака и сталног умањења пореза на зараде након рађања првог и сваког наредног детета. Даље, могућност третирања мајчинства као занимања, бесплатних уџбеника и обданишта итд.

На крају, заборавља се важан, ако не и најважнији сегмент који може повећати наталитет, а то је промена система вредности у друштву. Дугогодишњом небригом о вредновању породице и породичних вредности дошли смо у ћорсокак. Уместо породичних вредности, имамо промоцију неморала, разврата, рекламирање и покушај увођења у систем образовања нетрадиционалних облика породичног живота, рекламирања геј бракова и слично.

Држава мора да преузме много активнију улогу и да већ од основне школе учи децу о лепоти заснивања породице и благослову родитељства, о одговорности код сексуалног понашања, како би се спречио велики број абортуса. Све горе набројано треба промовисати кроз одговарајуће медијске програме.

Због свега тога, појединачне финансијске мере које је држава донела делују као покушај гашења пожара великих размера дечјим кантицама за песак. Дугорочно, оне неће дати очекивани резултат.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета за породицу 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: