Српски Покрет Двери - Лого

Ивана Стојановић: Колика је стварна цена распродаје плодног земљишта Војводине странцима за прљаве технологије?

Власт се хвали убрзаном индустријализацијом земље, у којој изгледа да АП Војводина са својим плодним обрадивим земљиштем заузима прво место, нарочито по великим фабрикама загађивачима. 

    Поред кинеске фабрике гума „Линг Лонг“, на чије се отварање још чека и око које је било много спорних момената, поготово у вези са студијом о изводљивости, пре две године положен је и темељац за изградњу јапанске фабрике гума „Тојо Тајерс“, која је део моћне Мицубиши корпорације. Фабрика је у среду, уз присуство председника Републике и бројних званичника, званично отворена. Иако се ради о заиста моћној корпорацији, јапански инвеститор је од наше државе добио на поклон 637.455 м² земљишта, као и додатних 41 милион евра помоћи за изградњу и опремање фабрике, што заједно износи 43 милиона евра. Док је отварање фабрике „Линг Лонг“ било пропраћено бројним протестима разних еколошких и грађанских удружења, отварање јапанске фабрике гума није изазвало никакво противљење. Да ли то значи да је „Тојо Тајерс“ испунио највише услове у области еколошке заштите и оправдао студију о изводљивости, јер ми исту нисмо имали прилику нигде да видимо?

АП Војводина, која изгледа постаје епицентар за најпрљавије технологије, јер гумарска индустрија то свакако јесте, има најплодније и најскупље пољопривредно земљиште у Србији. Површина обрадивог земљишта Војводине износи око 1.600.000 хектара, колико заједно имају Белгија, Холандија и Луксембург. Цена овог земљишта је данас веома висока и креће се од 50 до 120 хиљада евра по хектару.
Уместо да се пољопривредно земљиште у власништву државе даје у закуп малим и средњим пољопривредним газдинствима како би се повећала њихова економска моћ и како би наставили да се и даље да се баве пољопривредом, како се то иначе у Европи ради, ми то земљиште бесплатно дајемо странцима и то за фабричке погоне. Обрадивог и плодног пољопривредног земљишта у свету је све мање управо због изградње инфраструктурних објеката и разних загађивача, а потреба за храном је све већа и она ће бити све траженија. Здрава хране ће, као и вода, бити најважнији ресурс за опстанак човечанства.

Поздрављамо отварање нових радних места у Војводини, али се питамо каква ће и колика бити крајња цена оваквог улагања државе у странце, када им орочени уговори истекну? Сам председник Републике је рекао да ће из неких фабрика у АП Војводини да излази и до 1.000 камиона дневно. Колико ће камиона излазити још, ако се инвестиција са „Линг Лонгом“ задржи, имајући у виду разне проблеме који је прате, уз махинације и заобилажење правних прописа, када она буде производила, како је речено, 35.000 гума дневно? АП Војводина, у којој нису решени основни еколошки услови за нормалан живот грађана, као што је пијаћа вода, оваквом индустријском политиком Владе Србије ће убрзо остати без доброг дела свог плодног земљишта. Затим ћемо, уместо да будемо највећи извозници здраве хране, вероватно увозити јефтину инострану храну сумњивог порекла и лечити велики број грађана од разних обољења проузрокованих загађењем.

Ивана Стојановић

Председник ПО Двери за Војводину

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: