Српски Покрет Двери - Лого

Кристина Марковић: Морамо сачувати културно-уметничка друштва

Једина организација за културу у малим срединама широм Србије су културно-уметничка друштва (најчешће секције фолклора). Ова удружења, осим што успешно чувају и негују наше народне игре, песме и ношње, представљају врло често и једина места за дружење и забаву младих из руралних средина.

    Пракса сваког КУД-а је учешће у националним и културним манифестацијама широм земље, региона, па и света. Такође су и домаћини манифестација тог карактера.

Оно што охрабрује јесте чињеница да, упркос бројним проблемима, постоји и даље интересовање младих за учешће у раду културно-уметничких друштава.

Међутим, однос ове власти (али и предходне) према КУД-овима није никад било на завидном нивоу. Стање наших домова културе и КУД-ова је огледало културне политике сваке власти. Препуштени су сами себи: морају да финансирају издавање простора за вежбе, уметничке руководиоце и музичаре, путовања и набавку ношњи. Небрига и занемаривање од локалне до републичке власти, ставља управу КУД-ова у улогу просјака и то је апсолутно неприхватљиво. Дешава се често и да наши фолклораши буду декор одређеним емисијама естрадно-таблоидног типа, што је још један показатељ односа према традиционалној култури.

Српски покрет Двери сматра да је очување и брига о нашој традицији веома важна. Да бисмо у томе успели, устаљена пракса мора да се промени, првенствено предузимањем следећих корака: контрола расподеле средстава намењена за културу, промоција традиције и подизање свести пре свега младих о значају очувања исте, повезивање културно-уметничких друштава из Србије са културно-уметничким друштвима Срба у расејању. Захтевамо стабилно финансирање већим делом из буџета, а мањим од чланарине.

Ако имамо у виду да је Влада Србије преко Министарства културе и информисања издвојила преко 600.000 евра за ретроспективну изложбу „Чистач“ Марине Абрамовић, онда је јасно да новац постоји, али се не усмерава ка онима који чувају наш национални идентитет и културу. То се мора променити!

Сваки КУД у нама може пронаћи пуну подршку и помоћ. Наша ВРАТА су увек отворена за вас.

Кристина Марковић

Омладина Двери
ОО Двери Трстеник

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: