Српски Покрет Двери - Лого
Search

Кристина Марковић: Морамо сачувати културно-уметничка друштва

Једина организација за културу у малим срединама широм Србије су културно-уметничка друштва (најчешће секције фолклора). Ова удружења, осим што успешно чувају и негују наше народне игре, песме и ношње, представљају врло често и једина места за дружење и забаву младих из руралних средина.

    Пракса сваког КУД-а је учешће у националним и културним манифестацијама широм земље, региона, па и света. Такође су и домаћини манифестација тог карактера.

Оно што охрабрује јесте чињеница да, упркос бројним проблемима, постоји и даље интересовање младих за учешће у раду културно-уметничких друштава.

Међутим, однос ове власти (али и предходне) према КУД-овима није никад било на завидном нивоу. Стање наших домова културе и КУД-ова је огледало културне политике сваке власти. Препуштени су сами себи: морају да финансирају издавање простора за вежбе, уметничке руководиоце и музичаре, путовања и набавку ношњи. Небрига и занемаривање од локалне до републичке власти, ставља управу КУД-ова у улогу просјака и то је апсолутно неприхватљиво. Дешава се често и да наши фолклораши буду декор одређеним емисијама естрадно-таблоидног типа, што је још један показатељ односа према традиционалној култури.

Српски покрет Двери сматра да је очување и брига о нашој традицији веома важна. Да бисмо у томе успели, устаљена пракса мора да се промени, првенствено предузимањем следећих корака: контрола расподеле средстава намењена за културу, промоција традиције и подизање свести пре свега младих о значају очувања исте, повезивање културно-уметничких друштава из Србије са културно-уметничким друштвима Срба у расејању. Захтевамо стабилно финансирање већим делом из буџета, а мањим од чланарине.

Ако имамо у виду да је Влада Србије преко Министарства културе и информисања издвојила преко 600.000 евра за ретроспективну изложбу „Чистач“ Марине Абрамовић, онда је јасно да новац постоји, али се не усмерава ка онима који чувају наш национални идентитет и културу. То се мора променити!

Сваки КУД у нама може пронаћи пуну подршку и помоћ. Наша ВРАТА су увек отворена за вас.

Кристина Марковић

Омладина Двери
ОО Двери Трстеник

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: