Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ленка Новаковић: Европска комисија не поштује српску традицију и историју

Европска комисија, вероватно састављена од људи који не познају историју, не знају географске појмове, а самим тим се и не сналазе са мапама, не вреднују туђу традицију и виде само оно шта „воле“…

    Наиме, на званичним Инстаграм и Фејсбук налозима постављена је фотографија коју је Европска комисија поделила са својим пратиоцима, а која показује илустровану мапу Европе у којој се види и Балкан, на Балкану Србија са својим Косметом и Црна Гора. Споменуте илустрације, као што можете видети на слици, представљају појам аутентичан за одређену област (на пример: Грчка и олимпијска застава, Сицилија и Етна, Лондон и Биг Бен, Париз и Ајфелов торањ, затим Саграда фамилија, као и многи други прикази грађевина или неких других атракција).

Не би то парало очи да нема омашке, ни мање ни више него баш на месту где су Србија са својим Косметом и Црна Гора, а илустрација је – празна. Нема никаквог аутентичног симбола, појма, слова (добро, осим мрког медведа и једног моста на Динаву и/или Сави). Остатак празан као да ту никога нема.

Шта то Европска комисија жели да поручи? Да ли раздваја Космет од Србије? Зашто је ту баш мрки медвед, а зашто мост? Зар већи култ и значај има италијанска Веспица од, рецимо, Студенице? Зар су Немањићка, па и пред Немањићка држава ништавило за садашњу цивилизацију? Ону цивилизацију која у време Немање, Стефана, Душана није ни постојала или оне народе који су мирно гледали док баш тај празан део мапе брани врата и праг Европе од Османлија.

Верујем да и сами знате одговоре, али можемо им наћи оправдања: да заиста не познају историју, географију, да им је неко избрисао памћење, да је илустратор заборавио да доцрта још неки симболчић или да хоће нешто важно да поруче.

Ми њима поручујемо следеће: дођите у нашу земљу да упознате људе, пределе, традицију, културу, да пробате хељдопиту, попијете ракију, чујете звук гусала, видите како се тка Пиротски ћилим, погледате мило лице Белог Анђела, одете на чист планински извор, прошетате обалом Дрине… Имало би ту доста да се нацрта и прикаже.

Нећете тај „празан простор“ населити вашим такозваним модерним вредностима и неће вам успети да оскрнавите нашу традицију и културу.

Ленка Новаковић

Омладина Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: