Српски Покрет Двери - Лого
Search

Љиљана Мијић: Да ли су ријалити програми и сиромаштво криви за све већи број малолетничког насиља!?

Укупан број кривичних пријава према малолетним учиниоцима кривичних дела у 2021. години је 2.513, број поднетих предлога већу за изрицање кривичних санкција је 1.749, док је број малолетника којима су изречене кривичне санкције 1.383, што је за 12% више у односу на 2020. годину. У 2021. години, према малолетним учиниоцима кривичних дела примењени су васпитни налози: у 180 случајева васпитни налог је применио јавни тужилац за малолетнике, а у 79 случајева судија за малолетнике. У истој години, за три малолетника је изречена казна малолетничког затвора (0,2%). 

   Према Републичком заводу за статистику који је објавио билтене о малолетним учиниоцима кривичних дела током 2021. године, Виши суд у Сомбору је поднео 50 предлога већу за изрицање кривичне санкције. Од укупног броја, 6 кривичних дела је извршено против живота и тела, 1 против полних слобода, 21 против имовине, 7 против здравља људи, 2 против безбедности јавног саобрацаја, 5 за непоштовање јавног реда и мира и 8 неименових кривичних дела. Од 50 починиоца, 11 је било женског пола, а 5 је претходно већ осуђивано. Починиоцима су изречене различите мере: упозорење и усмеравање, појачан надзор и заводске мере.

Поставља се питање да ли је један од разлога малолетничког насиља, као и насиља уопште, то што 15.000 деце гладује, док се 400.000 налази на ивици глади, а што остали грађани Србије „крпе крај са крајем“ не би ли прехранили своје породице, или што се на телевизијама са националном фреквенцијом свакодневно емитују риалити програми где је насиље нормална појава и где се сваки проблем решава батинама и псовкама. Наша деца су свакодневно изложена разврату и блуду који се емитују у истим риалити програмима, те самим тим почињу да се поистовећују са тим ликовима, постајући насилни, непристојни, вулгарни и незаинтересовани за културне и образовне садржаје, мислећи да је то нормално, те, на жалост, углавном постају жртве или починиоци кривичних дела.

Српски покрет Двери се залаже за здраву и нормалну породицу, породицу без насиља и вредновање правих породичних и истинских вредности на којима су претходне генерације васпитаване.

Зато морамо укинути ријалити програме и увести културне и образовне садржаје, како бисмо подигли свест код младих о правим животним вредностима.

Љиљана Мијић 

ГрО Двери Сомбор 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: