Српски Покрет Двери - Лого

Љиљана Мијић: Здравље жена треба да буде обавеза државе

Здрава жена јесте и требало би да буде најважније питање и услов за бољи и квалитенији живот свих жена. Здравље жена мора бити константна и приоритетна тема у нашем друштву. 

     Већ у првим годинама пубертета, девојчице али и дечаке би требало едуковати о репродуктивном здрављу, полно преносивим болестима, али и о превенцији и редовним сисрематским прегледима. Ради очувања здравља целог организма. На овај начин би се спречила малигна обољења, кардиоваскуларне болести, гојазност, анорексија, булимија, плућне болести, дијабетес као и менталне болести.

Болести репродуктивних органа, као и рак дојке, су болести од којих најчешће жене умиру. Те се наша земља налази веома високо по смртности жена од малигних обољења на Европској лествици. Више од 90% жена у Србији не иде на редовне гинеколошке прегледе, самим тим одлазак код лекара је најчешће прекасно, када већ осећају одређене тегобе. Држава мора промовисати права жена и адекватну здравствену заштиту, да потпомаже биолошку репродукцију и популациони развој, све у циљу заустављања негативног природног прираштаја и здравља жена, због чега су Двери и покренуле кампању „Једна је мајка“. Здравствене службе за заштиту жена би требало да имају намену разумевања за старосну доб жена, социјално–економске услове живота, религију, као и физичку и менталну способност жена. Једна од битних ставки када је у питању здравље жена је и ментално здравље. Самим тим треба формирати програме за очување и подршку емоционалног здравља, као и подршку током лечења жена и адолесцената. Свака друга жена у Србији је жртва физичког или вербалног насиља. Углавном су сви уседсређени на физичко здравље, док се ретко обраћа пажња на ментално здравље жена. С тога је важно да укажемо на важност подршке и разумевање жена са циљем заштите менталног здравља као и да им се омогући најквалитетнија здравствена заштита без дискриминације, посебно женама са минималним новчаним примањима, социјално угроженим и у руралним срединама.

Држава би требало да уведе обавезне бесплатне систематске прегледе за жене као и да обезбеди приватност и поверљивост за све извршене интервенције и адекватну едукацију о правима пацијената. 

Љиљана Мијић 

Женскa снагa Двери Сомбор 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: