Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић: Држава да обезбеди минималац самосталним уметницима

Пандемија је показала да су слободни илити самостални уметници, једна од најрањивијих категорија у нашем друштву. Уједно, то је и једна од најпродуктивнијих категорија, без чијег рада није могуће замислити уметничку сцену. Сваки динар који слободни уметник заради, хонорар је за уметничко стваралаштво, то јест, за најчистији производ културе једног народа и друштва, који је и покретач сваког даљег културног развоја. Са друге стране, главнина средстава која се троше у сектору културе, троше се за редовне плате запослених који одржавају систем културне инфраструктуре, од којих је само један део уметнички или научно односно стваралачки активан.

Српски покрет Двери у свом програму за културу залаже се за директне подстицаје уметничком стваралаштву, јер оно што уметници створе данас, за неколико генерације постаје наша уметничка и културна баштина. Зато, поред пројеката очувања баштине, морамо активно подржавати уметничку продукцију. Тренутно је слободним уметницима веома отежан пут до државног новца, а и новац који је за њих намењен путем конкурса, није довољан. Није тајна да пуно самосталних уметника данас као и јуче, живи на ивици егзистенције.

Из тог разлога ми предлажемо да се свим слободним уметницима додели од стране државе минимални лични доходак. Да би тај новац заиста дошао до уметника који активно стварају, потребно је да се донесе адекватна регулатива која би обезбедила да само они слободни уметници који су стално активни, добију ту бенефицију. Потребно је обратити посебну пажњу на репрезентативна уметничка удружења, иновирати регулативу, пратити и активно подржавати њихов рад. Такође, важно је да социјални програм препознаје угрожене уметнике, пре свега стара и болесна лица као и људе суочене са сиромаштвом.

Сматрамо да треба креирати подстицаје и за друге групе стваралаца као што су проналазачи, занатлије који негују старе и ретке занате, оне који се баве свим облицима ручног рада и кућне радиности. Какви би ти подстицаји били и које би све групе добиле те подстицаје, знаћемо након јавне расправе коју ћемо након преузимања одговорности за управљање сектором културе у на републичком, градском или локалном нивоу, отворити на видљив и транспарентан начин.

проф. др Милорад Маринковић

Председник Савета за културу Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: