Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Пожега изгубила преко 3000 становника за десет година

Демографски најстарија општина у Златиборском округу Пожега, између два пописа изгубила је преко 3000 становника. 

   На попису 2011. године Пожега је имала 29.638 стсновника, а данас има 26.375, што је 3.263 становника мање. Сами подаци су забрињавајући, али још више брине што не постоји било какав план општинских власти да се млади људи задрже у Пожеги или након студирања у Пожегу врате. Већ годинама, по подацима Центра за социјални рад, Пожега је демографски најстарија општина у Златиборском округу и демографски старија од републичког просека. То ипак изгледа, није довољно да ово питање постане приоритет за општинске власти, али ни за републичке, јер пад бележе све општине у Златиборском округу, као и град Ужице.

Златиборски округ је између два пописа мањи за 22.298 становника, што значи да смо за десет година изгубили два Косјерића или једну општину величине Бајине Баште.

Да нас је све мање, били смо свесни и пре самог пописа. Ипак, суочени са овим подацима, јасно је да решења овог проблема са којим се суочила цела Србија, сем великих градова Београда и Новог Сада, не можемо очекивати преко ноћи. Међутим, ако не променимо политику ове земље и оне који је већ деценију погубно спроводе, ови забрињавајући подаци биће још гори.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник ОО Двери Пожега 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: