Српски Покрет Двери - Лого
Search

Мартић: Субвенцијама до веће и квалитетније пољопривредне производње!

Најновији конкурс Министарства пољопривреде од 7. априла, којим ће се субвенционисати пољопривредна производња и најава да ће већ 24. априла кренути исплата субвенција, је свакако за похвалу. 

    Тек када се после сушне године, као што је била претходна 2022. година, пољопривредници побуне, тада реагује Министарство пољопривреде и повећа субвенције са 4000 на 6000 динара по хектару. То је веома мали износ који не омогућава квалитетну производњу, већ напротив, тај износ само покрива мањи део трошкова пољопривредника. У земљама у окружењу као што су Мађарска и Румунија дају се много веће субвенције и оне су у распону од 300 до 600 евра по хектару, у зависности од културе која се сеје.

Ако се упореди износ субвенција које дају земље које су настале распадом бивше Југославије, тада долазимо до података да рецимо Хрватска има субвенције око 300 евра по хектару, Северна Македонија око 95 евра, Босна и Херцеговина 150 евра, а у Републици Српској тај износ је око 125 евра по хектару обрађене пољопривредне површине.

Због тако малих давања наши пољопривредници узимају банкарске кредите за сетву, док се код земаља у окружењу узимање кредита чини само како би се обновио машински парк. Овакав однос према домаћем сељаку, пољопривреднику мора да се из корена промени. Морају се субвенције које држава даје домаћим пољопривредним произвођачима још повећати и довести бар до износа субвенција које су у земаљама у окружењу! Самим тим поправила би се финасијска моћ домаћих пољопривредних произвођача па не би као сада размишљали да одустају од обраде земље или гасе неку од грана пољопривредне производње.

Раденко Мартић 

Члан ПО Двери за Војводину

*Извор фотографије: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: