Српски Покрет Двери - Лого

Милићевић: Мајка као симбол живота, љубави и породице заслужује споменик

Савет жена Двери покреће иницијативу да се по угледу на дванаест земаља света подигне споменик мајци.

    Потпуно смо свесни чињенице да ће глас против таквог чина бити веома бучан. Да ће користити аргументацију попут оне која каже да у земљи у којој није решено питање насиља над женама или да се фаворизују жене не може бити подигнут такав споменик. Наратив који има за циљ да таквом тезом осујети нашу иницијативу не стоји и нема никакве везе са реалним стањем на терену. Управо споменик, поред указивања поштовања и захвалности мајци има за циљ да сведочи и опомиње колико је важна и битна улога жене у једном пристојном и уређеном друштву. Свакако да он показује и симболички да је Србија спремна да постане заиста пријатељ породице, а жена – мајка је њен основни стуб.

По речима св. Владике Николаја мајка је најсличније биће Богу. Заиста то и јесте. Само мајка дарује безусловну љубав не очекивајући ништа заузврат. Њена плата се не огледа у стицању материјалних добара, њена награда је у срећи своје деце и ближњих. Наше друштво је данас заглибило у дубоку подељеност која се прожима великом дозом нетрпељивости и мржње, зависти, борбом за лични интерес, лицемерством и свим оним што изазива отуђеност и појачава осећај саможивости. Сасвим је евидентно да нам је неопходно свеопште смирење. Споменик мајци јесте и споменик смирењу. Мајка са неизмерном смиреношћу решава све изазове које савремено доба ставља пред њу. Она снагу црпи из спознаје да је виши циљ благостања њене деце и породице изнад њених личних очекивања и потреба. То је образац за обнову нашег друштва на који споменик треба непрестано да нас подсећа како више не бисмо никада дозволили да се породица уништава.

Нико као мајка нема снагу да у свему види само добро. Шта више, и онда када њено дете падне и посрне, она ће наћи зрно доброг у њему које је неопходно да би се оно изнова издигло изнад свог греха и врати се на пут спасења. Мајка не одустаје, прашта, воли и верује. Баш као што и син Божији воли народ сав и кроз свету тајну причешћа даје му могућност покајања. Зато је мајка најсличнија Богу и подижући споменик њој, подижемо споменик Богу. Мајчинска љубав је показатељ како се воли, штити, даје ослонац и подршка. Мајка нас учи комуникацији, култури, поштовању, уважавању и свему ономе што смо полако почели да заборављамо. Позивамо све мајке и жене да подрже иницијативу Савета жена Двери јер она представља заштиту свих жена и наших породица. Споменик ће показати да Србија иде у добром правцу. Двери ће то урадити.

Драгана Милићевић

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: