Српски Покрет Двери - Лого
Search

Милићевић: Здравље жена као приоритет породичне политике

Иако се последњих година стекао утисак да се о алармантном здравственом стању међу женама у Србији довољно подиже свест у медијима и на тај начин подстиче редовна контрола и превенција болести, учинковитост такве врсте медијског пропагирања није донела резултате, о чему сведочи негативан раст малигних обољења, као и физичког и психичког стања услед претрпљеног насиља. 

     Ситуација се по питању редовних здравствених прегледа побољшала у односу на период од пре 10 година, међутим и даље је проценат смртности неприхватљиво велик.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, према ризику умирања од малигних болести друга смо земља у Европи, одмах иза Мађарске. Који су то најутицајнији фактори који су допринели, а који и даље остају непромењени, уркос алармантним и забрињавајућим подацима о здравственом стању жена у Србији? Пре свега, неодговорна социјална политика која не гарантује свим женама иста права и заштиту, независно од тога да ли је запослена, предузетница или домаћица. Обавезно здравствено осигурање мора бити приоритет уколико држава жели озбиљно да приступи овом проблему. Према најновијим истраживањима, на редовне здравствене прегледе одлазе жене које су на материјално вишем нивоу од просека и то највећи проценат у градским срединама. Такође, оне се одлучују на прегледе у приватним праксама које важе за далеко ефикасније и опремљеније од државних ординација, али самим тим и далеко финансијски неприступачније, посебно незапосленим женама и женама које долазе из руралних средина. Стога се намеће логично питање, да ли су рутински здравствени прегледи, као и лечење данас постали луксуз за обичног човека? Пропагирање и подизање свести женама о превентивним годишњим прегледима управо из тог разлога не даје жељене резултате.

Оно што жене саме могу да учине за своје здравље јесте да неутралишу последице нездравог стила живота. Многе болести се могу спречити адекватном исхраном, физичком активношћу, али и променама у одређеним животним навикама, као што је остављање дувана. Промене у животним навикама не представљају финансијски издатак, а позитивно утичу на побољшање здравља, самим тим и на смањење ризика од разних болести. Министарка Грујичић је покренула иницијативу да се забрани пушење у затвореном простору. Ова мера је свакако позитивна, али изнова показује неспремност власти да се бори против узрока који за последицу имају овако поражавајућу слику здравља жена и нације у целини. Узроци који су довели до тога су уништен здравствени систем, осиромашен народ као и поремећен систем вредности у коме се изгубила здравствена култура живљења.

Драгана Милићевић 

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: