Српски Покрет Двери - Лого

Милован Јаковљевић: Да ли су ловци потребни Србији?

У Србији има око 85.000 ловаца и сваким даном их је све мање. Значај ловства за сваку озбиљну државу је изузетан. Млади људи су све мање заинтересовани да се баве ловом. Разлози за овакво стање су вишеструки, а посебно неразуман и ригидан однос Владе Републике Србије према српским ловцима. 

     Влада Србије је закључком о мораторијуму на издавање одобрења за набавку оружја и оружаних листова на две године спречила одржавање 55. Међународног сајама лова и риболова који је требало да се одржи у Новом Саду од 27.09.2023. до 1.10.2023. године. Предходни Међународни сајам лова и риболова окупио је преко 100 излагача из Србије, Аустрије, БиХ и Мађарске и привукао више од 27.000 посетилаца. Ова манифестација се деценијама уврштава у ред најзначајнијих у овом делу Европе и нашој привреди доноси значајне приходе.

Паралелно са мораторијумом, Влада је дала хитан налог Министарству унутрашњих послова да се припреме измене и допуне Закона о оружју и муницији. Са друге стране, Министарство пољопривреде, шумарста и водопривреде објавило је да почиње са израдом Нацрта закона о изменама и допунама Закона о дивљачи и ловству.

Српски покрет Двери сматра да мораторијум на набавку оружја и оружаних листова у временском периоду од две године, као и измене и допуне оба закона, неће битно побољшати безбедност грађана, већ ће у многоме угрозити:

  • лов и ловни туризам;
  • привредне субјекте који се баве производњом и продајом оружја, муниције и опреме;
  • рад спортских удружења;
  • рад стрељана;
  • пољопривредне усеве и здравствену безбедност домаћих животиња, а посебно због присуства афричке свињске куге и смањење ловне активности;
  • стандард и куповну моћ грађана због повећаних дажбина и намета.

Све ове мере које Влада предузима требало је да забрине власнике нелегалног оружја, али уместо њих главни терет и удар поднеће ловци и власници легалног наоружања.

Подсећамо јавност да се највећи број убистава изврши нелегалним оружјем, док веома мали број убистава се почини службеним и легалним оружјем.

Српско ловство је важно са привредно-економског становишта, али је веома важно са аспекта безбедности и здравља становишта.

Да ли ће се српске шуме пожелети српских ловаца или ће ту привилегију имати одабрани пријатељи режима, који су приватизовали ловишта и узурпирали државне шуме?

Српски покрет Двери даје пуну подршку српским ловцима.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: