Српски Покрет Двери - Лого
Search

Милован Јаковљевић: Да ли су ловци потребни Србији?

У Србији има око 85.000 ловаца и сваким даном их је све мање. Значај ловства за сваку озбиљну државу је изузетан. Млади људи су све мање заинтересовани да се баве ловом. Разлози за овакво стање су вишеструки, а посебно неразуман и ригидан однос Владе Републике Србије према српским ловцима. 

     Влада Србије је закључком о мораторијуму на издавање одобрења за набавку оружја и оружаних листова на две године спречила одржавање 55. Међународног сајама лова и риболова који је требало да се одржи у Новом Саду од 27.09.2023. до 1.10.2023. године. Предходни Међународни сајам лова и риболова окупио је преко 100 излагача из Србије, Аустрије, БиХ и Мађарске и привукао више од 27.000 посетилаца. Ова манифестација се деценијама уврштава у ред најзначајнијих у овом делу Европе и нашој привреди доноси значајне приходе.

Паралелно са мораторијумом, Влада је дала хитан налог Министарству унутрашњих послова да се припреме измене и допуне Закона о оружју и муницији. Са друге стране, Министарство пољопривреде, шумарста и водопривреде објавило је да почиње са израдом Нацрта закона о изменама и допунама Закона о дивљачи и ловству.

Српски покрет Двери сматра да мораторијум на набавку оружја и оружаних листова у временском периоду од две године, као и измене и допуне оба закона, неће битно побољшати безбедност грађана, већ ће у многоме угрозити:

  • лов и ловни туризам;
  • привредне субјекте који се баве производњом и продајом оружја, муниције и опреме;
  • рад спортских удружења;
  • рад стрељана;
  • пољопривредне усеве и здравствену безбедност домаћих животиња, а посебно због присуства афричке свињске куге и смањење ловне активности;
  • стандард и куповну моћ грађана због повећаних дажбина и намета.

Све ове мере које Влада предузима требало је да забрине власнике нелегалног оружја, али уместо њих главни терет и удар поднеће ловци и власници легалног наоружања.

Подсећамо јавност да се највећи број убистава изврши нелегалним оружјем, док веома мали број убистава се почини службеним и легалним оружјем.

Српско ловство је важно са привредно-економског становишта, али је веома важно са аспекта безбедности и здравља становишта.

Да ли ће се српске шуме пожелети српских ловаца или ће ту привилегију имати одабрани пријатељи режима, који су приватизовали ловишта и узурпирали државне шуме?

Српски покрет Двери даје пуну подршку српским ловцима.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: