Српски Покрет Двери - Лого

Мирјана Васић: Политика и ментално здравље нације

Не морамо бити стручњаци да би смо увидели повезаност између друштвених околности у којима човек живи и менталног здравља, јер је она очигледна. Дефиниција здравља каже да здравље није само одсуство болести, како се често мисли. Према Светској здравственој организацији здравље је „стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања“. Закључите онда сами колико смо као друштво далеко од оваквог одређења појма здравља …

    Друштво психолога Србије је ових дана издало саопштење за јавност у коме изражава дубоку забринутост поводом друштвене кризе која нарушава ментално здравље грађана, о чему сведоче и актуелна истраживања. Услед низа негативних друштвених појава као што су пандемија и њене последице, свеопшта несигурност и неизвесност, поделе у друштву, катастрофално урушавање свих вредности које главног саучесника има у медијима и онима који их контролишу, потпуно неадекватан начин комуникације у јавном простору, недостатак културе дијалога, давања контрадикторних и збуњујућих саопштења и дезинформисање грађана и још много тога, слободно и одговорно можемо рећи да смо сведоци великог менталног загађења. У саопштењу се наводи да су студије показале и велики пораст депресивних и анксиозних поремећаја. Осим пандемије актуелног вируса нема сумње да имамо и пандемију менталних тегоба, коју како се наводи, можемо разумети као „нормалну реакцију на ненормалне околности“.

Српски покрет Двери недвосмислено подржава независност сваке струке и залаже се за њен повратак тамо где јој је место, ван утицаја политике, јер само тако може сачувати достојанство које јој припада и дати свој пуни допринос заједници што је свакако најважнији смисао сваке науке. Такође, позивамо све институције, релевантне организацији и удружења да почну коначно да се мешају у свој посао, а то значи да преузимају одговорност изражавајући свој објективан став заснован искључиво на струци и искуству и да дају конструктивне предлоге. Само тако, удружени, радећи свако свој посао, можемо се бар надати оздрављењу нашег друштва. Српски покрет Двери срдачно поздравља и придружује се апелу Друштва психолога Србије на личну и друштвену одговорност као и позиву на солидарност и промоцију демократских принципа у циљу заштите менталног здравља нације и интереса свих грађана Србије у најширем смислу те речи.

Мирјана Васић

психолог специјалиста из области психотерапије и психотерапеут

ГрО Двери Шабац 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: