Српски Покрет Двери - Лого
Search

Митић: Конзервативци свих земаља, уједините се!

Полазећи од низа вредносних ставова и политичких преференција грађана Србије, посебно према КиМ, санкцијама према Русији, уласку у НАТО и ЕУ, ЛГБТ идеологији и истополним браковима, уочава се једна нова констелација идеја, која уз економски патриотизам и одговорну националну зелену политику, природно израста у једну нову национално-конзервативну државотворну платформу која тражи своју политичку артикулацију и лако може прерасти у нови политички мејнстрим у Србији.

   Наведени, доминантно већински ставови грађана Србије, имају своју рефлексију на евидентан раст десно-патриотског блока започет на прошлим изборима. Тај раст представља нову политичку чињеницу, која реконфигурише политичко поље у Србији, и мења укупан друштвоно-политички пејзаж. Она говори да већ сада око 15% бирачког тела подржава ставове Двери, Заветника и коалиције НАДА. То је чињеница на коју ће свако надаље морати да рачуна. С обзиром на нападе који долазе од власти и прозападних структура, јасно је да се ради о најпотентнијој политичкој платформи за блиску будућност.

Ово започето национално окупљање, које је институционализовано у Народној Скупштини РС, и кроз заједничке резолуције и декларације о реинтаграцији КиМ у уставно-правни поредак РС, као и неувођење санкција Русији, полако добија обрисе новог националног базичног консензуса, с обзиром да је пост-петооктобарска легитимациона формула одавно крахирала, а њени носиоци изгубили морални и политички кредибилитет. Овај нови српски пут, Трећи пут између власти и прозападне опозиције, сведочи о конзервативном заокрету у српском друштву. Укратко, уколико би дошло до формалног укрупњавања овог патриотског фронта, он би одмах могао постати друга политичка снага у Србији са између 15% и 20% подршке, са тенденцијом даљег раста.

Овај политички процес у Србији треба посматрати и у широј перспективи изборног успеха и раста нових десних и национално-конзервативних политичких субјеката, у Европи, посебно у последњих шест месеци. Почев од нове шведске владе са новим национално-конзервативним програмом, преко нове италијанске владе Мелони-Салвини-Берлускони, Орбанове владе у Мађарској, као и раста десних у Француској, Немачкој, Шпанији, Португалији, Бугарској и другим земљама, јасно је да постоји растуће незадовољство европских народа vis-a-vis политичког система ЕУ и старог либералног консензуса бриселских елита. То је легитимациона криза коју рат у Украјини, санкције Русији и растућа инфлација само убрзавају, док се корени могу тражити у дубљем незадовољству европских народа неефикасношћу бриселских неолибералних елита, отуђености од народа, социјалној несигурности, нетранспарентној мигрантској политици, тоталитарној ЛГБТ идеологији, али и у повратку политици религиозног и националног идентитета, одбрани традиционалних породичних вредности и побуни против радикалног трансхуманизма.

Дакле, Европа је закорачила у пост-либералну еру, и на Западу имамо нешто ново. На делу је мејнстримизација и легитимација нове десне агенде, која све више има транснационални значај. Ово је значајан моменат, јер постаје могуће да се не само декларативно износе конзервативни програми, већ и имплементирају кроз нове владе, чиме се мења заостала либерална друштвена парадигма и ствара нови друштвени консензус на нелибералним вредносним претпоставкама. Поред тога расте трансфер и циркулација нових конзервативних идеја, и свест о потреби сарадње и заједничког наступа против радикалне лево-либералне агенде међу европским народима и новим десним политичким партијама, што говори о стварању једног новог типа конзервативизма који није изолован у националне контексте, већ добија обрисе својеврсне «конзервативне интернационале». У његовом срцу је одбрана традиционалне хришћанске породице.

Српски аспект новог конзервативног таласа раста десно-патриотских партија сведочи о «стапању хоризоната» у целој Европи, а који опет има своју резонансу у глобалном моменту трансформације светског поретка у мултиполарни, који одбацује досадашњи вредносни примат колективног Запада. Овај тренд има посебан значај у светлу долазећих општеевропских избора 2024. године, као и избора за председника САД, али и избора у Србији. То може бити преломна година за пуну афирмацију новог паневропског конзервативног консензуса, који може окончати актуелни либерално-ауторитарни поредак, али и рат са Русијом који није у инетресу никога сем одлазећих сорошевских елита које је време одавно прегазило.

др Андреј Митић

Интернационални секретар Српског покрета Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: