Српски Покрет Двери - Лого

Нађа Стошић: Регионални јаз, сиромаштво и београдизација убијају југ Србије

Према првим подацима пописа становништва смањење броја становника забележено је у свим општинама и градовима на југу Србије. Ниш је остао без преко 10 хиљада становника, у Пиротском округу данас живи 14 хиљада људи мање, Лесковац је изгубио готово 20 хиљада становника између два пописа, Прокупље преко 6 хиљада, а Врање скоро 9 хиљада становника. 

Од четири општине у Србији са најмањим бројем становника три се налази на југу Србије – Гаџин Хан и Бабушница, као и Црна Трава са југоистока наше земље која има најмањи број становника у Републици Србији, нешто више од хиљаду, што значи да је за 10 година изгубила готово невероватних 36% становништва.

Према ранијим подацима 5 општина са најнижом стопом наталитета су управо општине – Гаџин Хан, Бабушница, Црна Трава, као и Ражањ и Димитровград. Ове општине, поред тога што бележе највећи пад становништа, спадају и у девастиране или недовољно развијене општине, што је сигурно један од главних разлога егзодуса становништа. Оно што је такође карактеристично јесте да су општине на југу и југоистоку Србије са најмањим просечним примањима у нашој земљи.

Бележи се драстичан пад становништва у свим неразвијеним општинама (готово сва подручја која се сматрају девастираним налазе се на југу Србије) што је, поред пада наталитета, директна последица неравномерног привредног развоја, централизације и београдизације Србије. 

Српски покрет Двери сматра да су и садашња и претходна власт својом катастрофалном политиком регионалног развоја југ Србије препустили сиромаштву, неспособним и некомпетентним локалним политичарима који се богате док су грађани и југ пали у беду. Уместо да развија и улаже у југ Србије који је брана према лажној држави Косово власт је учинила све за депопулацију и осиромашење југа Србије и Ниша као његовог центра. Нема ниједног пројекта од националног значаја, деци у Нишу и на југу не дају се ни бесплатни уџбеници ни новчана помоћ, а домаћи привредници и предузетници југа Србије су увек последњи на листама за доделу државне помоћи. Само примена мера економске и социјалне политике из програма Двери, као и породична политика коју ће донети нова власт могу да jуг Србије отргну из беде и безнађа.

Нађа Стошић 

Двери Ниш

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: