Српски Покрет Двери - Лого
Search

Нађа Стошић: Регионални јаз, сиромаштво и београдизација убијају југ Србије

Према првим подацима пописа становништва смањење броја становника забележено је у свим општинама и градовима на југу Србије. Ниш је остао без преко 10 хиљада становника, у Пиротском округу данас живи 14 хиљада људи мање, Лесковац је изгубио готово 20 хиљада становника између два пописа, Прокупље преко 6 хиљада, а Врање скоро 9 хиљада становника. 

Од четири општине у Србији са најмањим бројем становника три се налази на југу Србије – Гаџин Хан и Бабушница, као и Црна Трава са југоистока наше земље која има најмањи број становника у Републици Србији, нешто више од хиљаду, што значи да је за 10 година изгубила готово невероватних 36% становништва.

Према ранијим подацима 5 општина са најнижом стопом наталитета су управо општине – Гаџин Хан, Бабушница, Црна Трава, као и Ражањ и Димитровград. Ове општине, поред тога што бележе највећи пад становништа, спадају и у девастиране или недовољно развијене општине, што је сигурно један од главних разлога егзодуса становништа. Оно што је такође карактеристично јесте да су општине на југу и југоистоку Србије са најмањим просечним примањима у нашој земљи.

Бележи се драстичан пад становништва у свим неразвијеним општинама (готово сва подручја која се сматрају девастираним налазе се на југу Србије) што је, поред пада наталитета, директна последица неравномерног привредног развоја, централизације и београдизације Србије. 

Српски покрет Двери сматра да су и садашња и претходна власт својом катастрофалном политиком регионалног развоја југ Србије препустили сиромаштву, неспособним и некомпетентним локалним политичарима који се богате док су грађани и југ пали у беду. Уместо да развија и улаже у југ Србије који је брана према лажној држави Косово власт је учинила све за депопулацију и осиромашење југа Србије и Ниша као његовог центра. Нема ниједног пројекта од националног значаја, деци у Нишу и на југу не дају се ни бесплатни уџбеници ни новчана помоћ, а домаћи привредници и предузетници југа Србије су увек последњи на листама за доделу државне помоћи. Само примена мера економске и социјалне политике из програма Двери, као и породична политика коју ће донети нова власт могу да jуг Србије отргну из беде и безнађа.

Нађа Стошић 

Двери Ниш

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: