Српски Покрет Двери - Лого
Search

Раденко Мартић: Заштитимо наше грађане, али и произвођаче млека

Месецима уназад Србија је изложена поремећајима на тржишту са снабдевањем свежег домаћег млека. Најважнији узрок томе су тржишни вишкови и добра цена млека у праху на светском и европском тржишту. Тако да се највећи део производње млека на нашем тржишту заправо не одвија прерадом свежег крављег млека као конзумног, већ се прави мешањем млека у праху са водом. Сматрамо да је то обмана грађана. Потрошач у том случају не зна шта пије, да ли је то млеко од прерађеног свежег млека или млеко справљено мешањем млека у праху и воде. 

     Потребно је, пре свега, заштити наше потрошаче млека и на произвођачкој декларацији, као и на амбалажи, навести порекло млека у праху, земљу производње, годину дехидрирања, који је поступак дехидрирања примењен и хемијски састав млека у праху. Наравно, сви ови подаци морају бити тачни, у супротном би производи са нетачним информацијама морали бити повучени са тржишта. На тај начин би потрошачи били упућени у то шта пију, да ли је то млеко направљено од млека у праху произведеног у Србији прошле године или је то пак млеко произведено од млека у праху пре неколико деценија, које је лежало у магацинима као ратна резерва неких западних земаља и које се на тржишту појавило по дампинг ценама због чишћења залиха. Потрошачи у Србији нису заштићени од оваквих манипулативних радњи. Оваква мера се мора донети, јер наши грађани морају да знају шта пију. Потребно је и да паковања млека у праху имају комплетну декларацију о пореклу, саставу, годину дехидрирања, поступку који је примењен.

Србија мора да прогласи део веома важних пољопривредних производа за производе од стратешког значаја, а међу њима је свакако и млеко. Потребно је да држава донесе мере које би за циљ имале очување млекарске производње. Само тако би се очували домаћи произвођачи млека и њихове фарме. Та мера би била у томе да се млекаре морају у свом процесу производње придржавати једне веома важне ствари, а то је да се само један мали део производње, у овом случају производња млека од млека у праху, може производити до максимално 10 одсто укупне дневне производње млека. Осталих 90 одсто производње мора бити од свежег млека. На тај начин би се онемогућила појава која се сада дешава на српском тржишту, а са друге стране потрошачи би знали да пију квалитетно и исправније млеко него што је то случај сада.

Сматрамо да мера која доприноси квалитетнијем саставу и квалитету млека које се пије не може бити противна споразуму са европском унијом (ССП) који је потписан још далеке 2008 године. Могуће је да млекаре које послују у Републици Србији и да увозе свеже млеко на слободном европском тржишту. Из тог разлога је потребно и да подршка државе, у виду субвенција по грлу или литри млека, буду приближне субвенцијама коју дају државе у окружењу.

На овај начин би се омогућила нормална производња млека прерађеног од млека домаћих крава. Потрошачи би били заштићени јер би знали шта купују. Све ово би допринело и здравственој безбедности грађана од стране државе, која мора да брине и о квалитету производа који се појављују на нашем тржишту.

Раденко Мартић 

Члан ПО Двери за Војводину 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: