Српски Покрет Двери - Лого

Радмила Живковић: Мизогинија у скупштинским клупама

У складу са законом граница одласка у старосну пензију код жена помера се за два месеца. Оне ће моћи у пензију са 63 године и 6 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Старосна граница ће се померати све до 2032. године када ће се услови за жене и мушкарце изједначити (65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања).

   Забрињава што је све више наших грађана који траже превремено пензионисање (годишње и до 10 хиљада људи), а међу њима највише је жена. Разлога за превремено пензионисање је много, а најчешће је то нарушено здравље, али и чињеница да многи немају снаге да раде до 65. године живота.

Одлазак у превремену пензију кошта, јер ће иста на месечном нивоу бити мања за 0,34%. У том сличају пензија ће бити трајно умањена, а то умањење иде и до 20,4%.

Питамо се зашто жене желе превремену пензију? Оне су у време транзиције на своја већ оптерећена плећа натовариле још много обавеза. Истрошене су од превеликих животних захтева и немаштине. По природи одговорне и радне, после осмочасовног времена проведених на радном месту, код куће их чека још неколико сати неплаћеног и „невидљивог посла“. Рад у кући се подразумева, али не вреднује. Да ли је ова наша заједница свесна колико добија породица, друштво и држава њеним (женским) додатним радом?! На послу одговоран радник, код куће супруга, мајка, домаћица, неговатељ…

Уместо разумевања и јавног признања за њихов рад, жене су врло често изложене дискриминацији, па чак и насиљу. Међутим, најмање што се могло очекивати јесте да ти немили догађаји долазе из високог дома Народне скупштине. Поједини посланици о женама говоре непримереним и вулгарним језиком. То су они које ми плаћамо и од којих очекујемо да раде у интересу овог друштва, па тако и у интересу свих жена. Нажалост, они генеришу насиље. Поштовани посланици(це), да ли знате да је пут од поруке упућене женама „препоручујете се“ до „волим новинарке које клече“, кратак и сраман? Нема тог одевног предмета (а камоли бикинија) за које један посланик рече да више открива него сакрива, који може сакрити бруку у Народној скупштини.

Погрешно смо веровали да је мизогинија својствена само мушкарцима. Сексистичка изјава жене упућена другој жени има највећи степен женомржње.

Шефице Делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а, ми жене Вас НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМО за то високо место, јер га нисте достојни. Ви сте промотер мизогиније у Народној скупштини Србије.

Госпођо шефице, пре него што било шта изјавите у том високом дому Народне скупштине имајте на уму: „Ко од среће уоколо вртећи се не пристаје; тко би гори, ето је доли…“ И. Гундулић

Радмила Живковић

Женска снага Двери – Чачак

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: