Српски Покрет Двери - Лого
Search

Радмила Живковић: Мизогинија у скупштинским клупама

У складу са законом граница одласка у старосну пензију код жена помера се за два месеца. Оне ће моћи у пензију са 63 године и 6 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Старосна граница ће се померати све до 2032. године када ће се услови за жене и мушкарце изједначити (65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања).

   Забрињава што је све више наших грађана који траже превремено пензионисање (годишње и до 10 хиљада људи), а међу њима највише је жена. Разлога за превремено пензионисање је много, а најчешће је то нарушено здравље, али и чињеница да многи немају снаге да раде до 65. године живота.

Одлазак у превремену пензију кошта, јер ће иста на месечном нивоу бити мања за 0,34%. У том сличају пензија ће бити трајно умањена, а то умањење иде и до 20,4%.

Питамо се зашто жене желе превремену пензију? Оне су у време транзиције на своја већ оптерећена плећа натовариле још много обавеза. Истрошене су од превеликих животних захтева и немаштине. По природи одговорне и радне, после осмочасовног времена проведених на радном месту, код куће их чека још неколико сати неплаћеног и „невидљивог посла“. Рад у кући се подразумева, али не вреднује. Да ли је ова наша заједница свесна колико добија породица, друштво и држава њеним (женским) додатним радом?! На послу одговоран радник, код куће супруга, мајка, домаћица, неговатељ…

Уместо разумевања и јавног признања за њихов рад, жене су врло често изложене дискриминацији, па чак и насиљу. Међутим, најмање што се могло очекивати јесте да ти немили догађаји долазе из високог дома Народне скупштине. Поједини посланици о женама говоре непримереним и вулгарним језиком. То су они које ми плаћамо и од којих очекујемо да раде у интересу овог друштва, па тако и у интересу свих жена. Нажалост, они генеришу насиље. Поштовани посланици(це), да ли знате да је пут од поруке упућене женама „препоручујете се“ до „волим новинарке које клече“, кратак и сраман? Нема тог одевног предмета (а камоли бикинија) за које један посланик рече да више открива него сакрива, који може сакрити бруку у Народној скупштини.

Погрешно смо веровали да је мизогинија својствена само мушкарцима. Сексистичка изјава жене упућена другој жени има највећи степен женомржње.

Шефице Делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а, ми жене Вас НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМО за то високо место, јер га нисте достојни. Ви сте промотер мизогиније у Народној скупштини Србије.

Госпођо шефице, пре него што било шта изјавите у том високом дому Народне скупштине имајте на уму: „Ко од среће уоколо вртећи се не пристаје; тко би гори, ето је доли…“ И. Гундулић

Радмила Живковић

Женска снага Двери – Чачак

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: