Српски Покрет Двери - Лого
Search

Славиша Милетић: Коме смета патриотска опозиција у еколошким питањима?

Доследност у политичким ставовима код странака у Србији не постоји и један од јаких доказа за то је настојање владајуће коалиције да тему ископавања литијума врати на поновно разматрање. Иако је пре избора било сасвим другачије, јер је обустављање пројекта Јадар уследило након предизборне посете председника Вучића лозничком крају и Горњим Недељицама.

    Наиме, заказивање две седнице скупштинског Одбора за заштиту животне средине у исто време на различитим местима, један од стране председника одбора Александра Јовановића Ћуте у Лозници и други од стране његовог заменика Милимира Вујадиновића у Београду, још један је покушај да ова тема на велика врата уђе у медије. Ниједна од одржаних седница не може имати легитимитет. Прва, због непостојећег кворума, јер представници СНС-а неће бити присутни. Друга, јер је заказана мимо председника овог одбора. Ово надигравање између бивше и садашње власти, по ко зна који пут, има за циљ разводњавање теме и епилог не може бити ништа друго, до сама припрема јавности за отварање рудника литијума, као и умртљивање снажног отпора грађана. Отпор грађана је снажан у епицентру потенцијалног рудника, али и у потенцијално угроженим подручјима, Мачви, Рађевини, Срему, Семберији, као и у самом Београду. Небројено пута смо писали о томе да проблем ископавања литијума може бити и међународни.

Српски покрет Двери није никада на овој теми сакупљао политичке поене, иако смо својим активизмом у овој борби присутни више од две године. Ни сада немамо намеру да учествујемо у пребацивању лоптице између ова два јако сумњива фронта. Подсећамо да се корени овог проблема протежу још из претходне власти (Мирољуб Лабус, Млађан Динкић, Зорана Михајловић, Видоје Петровић), када је све и почело, давне 2004. године, кроз дозволе за геолошка истраживања и трају све до данашње, актуелне власти.

Као први потписници Друштвеног споразума, у ком смо се обавезали да и након доласка на власт не дозвољавамо експлоатацију спорних минерала, стојимо уз свој народ. Дајемо подршку, на нама доступне начине. Институционално, али и као подршка на свим скуповима који нису инструсиани из страних амбасада или немају мотив да на перфидан начин промовишу било какве антидржавне, противпородичне вредности или задиру у међународне односе, због којих директно угрожавају територијални интегритет Републике Србије.

Славиша Милетић

Члан Председништва Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: