Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стојановић: Да ли ће почети и децу у вртићима да родно преваспитавају?

Удружење васпитача Војводине позвало је 18. октобра своје чланове да се пријаве за обуку која је требала да се, под покровитељством Европске уније, одржи 23. октобра у Новом Саду у организацији НС Центра и Високе школе струковних студија за образовање васпитача.

    Као теме обуке наведене су „Свака боја сваком лепо стоји – од родних стереотипа до родне једнакостиу вртићу“ и „Подршка добробити другачијој деци“. Нисмо информисани како је та обука протекла и шта се тамо тачно предавало изузев узнемирујућих тема обуке, али је познато да Европска унија потенцира и добро плаћа овакве пројекте. Са друге стране, непознато је ко је од надлежних инстанци тачно и зашто одобрио акредитацију и добио новац за овакве обуке?

Ако је после великог узнемирења јавности и недавно одржаних великих литија и обраћања Патријарха српског господина Порфирија, тренутно пројекат родног и трансродног преваспитавања деце у основним и средњим школама стављен на лед и спорни уџбеници повучени, да ли је ова агресивна идеологија кренула сада ка најмлађима – у вртиће?

У Војводини смо имали овај проблем и са претходном влашћу, када је та врста обуке једно време као пилот пројекат уведена у елитне средње школе у Војводини, а велика заговорница да се сексуално васпитање, поред средњих, уведе и у основне школе била је тадашња секретарка за спорт и омладину.

Сада имамо случај да се (бар су наслови обуке потпуно јасно џендерске идеологије) она на мала врата покушава применти у новосадским вртићима, а можда и шире, у целој Покрајини. Поставља се питање о којој ће се тачно родној једнакости деца учити кад тај назив не препознаје ни Устав Републике Србије?

Сам садржај обуке није доступан те нисмо имали прилике да га прочитамо, али је интересантно да ли ће он бити у складу са УНИЦЕФ-овим програмом где се каже ‘“пол одређује на рођењу као мушки или женски на основу биолошких и физичких особина (…) Род су понашања и особине које друштво сматра прикладним или прихватљивим за девојчице жене и дечаке /мушкарце. Род нам није дефинисан по рођењу већ га учимо од најранијих дана. Родне конструкције могу се временом мењати и изражавају се различито у различитим контекстима…“ Да ли ће у складу с тим сутра у вртићима вашу децу мушког пола, да у тражењу свог „родног идентитета“, подстицати да облаче хаљинице и играју се са луткама, а девојчицу да облачи мушке кошуљице и панталоне док се игра са дизалицом или багером? Или ће им се пуштати нови измењени цртани филмови где је у бајци о Црвенкапи вук обучен у сукњу?

Позив за ову обуку изазвао је велико узнемирење код родитеља, поготово у Новом Саду. Стога их позивамо да у складу са чланом 43. Устава Републике Србије који им гарантује да могу да своју децу васпитавају у складу са својим верским и моралним опредељењима траже да буду информисани о евентуалном спровођењу овакве обуке њиховој деци у вртићима.

Позивамо и Министарство просвете да реагује и утврди ко је одобрио овакаве и сличне пројекте, јер очигледно је да трансродна идеологија покушава да на сваки наччин нађе пролаз до наше деце. Деца су будућност ове земље и неће нам је одређивати нико осим нас самих, без обзира што су поједини заборавили на којим темељима је настало и опстало ово друштво.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери
Председник Двери Војводине

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: