Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Средства из буџета предвиђена за НВО преусмерити за помоћ домаћим привредницима!

Велика очекивања државе и града Новог Сада да ће се кроз довођење нових страних инвеститора некако покренути индустријски развој и тако, осим градње станова и инвеститорског урбанизма, запослити нови радници, остаје још увек само жеља.

     Наиме, јапанска компанија „Нидек“ ће на поклон од државе добити 13,7 милона евра за запошљавање 226 радника и то у фазама од неколико година. Зараде запослених биће 20 посто веће од минималне зараде утврђене законом, што значи да ће износити око 48.000 динара, с обзиром на то да је нето минимална зарада за јануар 2023. пројектована на 40.000 динара.

Слична погодба је била са још већом субвенцијом државе од чак 120.000 евра по раднику у фабрици чоколаде „Бери Калебо“, што је апсолутни рекорд у држави за такву врсту улагања. „Бери Калебо“ је у прве две године пословања требао да запосли девет радника, а „обимнија“ запошљавања најављена су за крај октобра ове године, када је требао да запосли још 67 радника.

Поставља се питање колико ће оволика улагања државе допринети развоју града, покрајине и државе уопште? Да ли се домаћа фирма која за две године запосли девет радника, са минималном зарадом од 40.000 динара, данас уопште препознаје од државе као успешна фирма? Да ли би та домаћа фирма, са оваквим улагањима државе и са много мањим субвенцијама него што је то 60.000 или 120.000 евра по радном месту, пословала много боље од страних инвеститора који после неколико година могу да затворе погоне и оду у другу земљу? Наравно да би.

Због тога, сматрамо да треба преусмерити скоро милијарду динара (992.222.260 дин.), предвиђених буџетом АП Војводине за наредну годину за НВО сектор, у подстицај малих домаћих привредника за њихов опстанак.

Немамо ништа против да страни инвеститори долазе у нашу земљу и да им буде олакшан почетак кроз улагање државе у комуналну инфраструктуру и смањење бирократских услуга, али овакво колонијално потчињавање и трошење државног новца за субвенције више него бедних зарада, уз мали број запослених, може се упоредити или са крајњом неспособношћу или са коруптивним радњама код уговарања таквих послова.

Ивана Стојановић 

Председник ПО Двери за Војводину 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: