Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сузана Милетић: Женама на селу потребна подршка уместо дискриминације

Петнаести октобар је Међународни дан жена на селу и уместо празних прича њима је потребна помоћ, подршка и посебна брига државе да би Србију имао ко да храни. 

     Српске жене са села имају посебну врсту снаге, знања и искуства, али су недовољно цењене. Оне раде тешке послове, од чувања стоке, пољопривредних и многих других кућних послова, али и брину о породици, деци и старијим члановима сеоског домаћинства. Њихов труд и рад није препознат, није цењен и није плаћен. Немају социјално, пензијско а често ни здравствено осигурање. Због овог незавидног положаја ретко која жена жели да у селу остане, а још мање њих жели да се врати. Због тога српско село убрзано изумире, а посебно на сиромашном југу и истоку Србије чије становништво нестаје.

Наслушали смо се политичких говора о жени као „стубу породице“ и друштва и кључном фактору опстанка домаћинства и села. Нажалост, ни једна власт до сада, па ни власт СНС-а, није учинила ништа да живот жене на селу олакша и учини га достојанственим.

Ако Србија жели да опстане, ако жели да уместо увозника хране лошег квалитета постане извозник најтраженије и најскупље, здраве и биолошки произведене хране, ова дискриминација жена које живе и раде на селу мора да престане. Овим женама потребни су хитна подршка и подстицаји државе како би им се омогућило да опстану, да укрупњавају своја имања, шире производњу и унапређују сеоска домаћинства и преносе своја велика знања и искуства млађима.

За достојанствен живот жена које се баве пољопривредом, сточарством и старим занатима на селу потребан је субвенционисан предузетнички статус, пореске олакшице, унапређење знања и могућност да се непрестано образују, кроз програме намењене развоју женског предузетништва. Жени на селу је неопходна обавезна здравствена заштита, обезбеђена минимална зарада и пензијски стаж, као и економска сигурност. Њима је потребно охрабрење и подршка, неопходно је да буду информисане, да познају и да штите своја права и статус, као и да им буду доступне све услуге као и женама у градовима. То је задатак Министарства за бригу о селу као и Министарства за бригу о породици и њихов рад треба мерити само тиме колико је добро жени и њеној породици на селу. Актуелно стање говори да се буџет и новац грађана расипају, села нестају, а жена на селу је све мање.

Српски покрет Двери се залаже да наше жене имају апсолутни приоритет и заштиту државе, без обзира где оне живе, јер је њихов опстанак питање опстанка Србије.

Сузана Милетић 

Члан савета Женске снаге Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: