Српски Покрет Двери - Лого
Search

Виктор Орбан – 12 тачака за победу конзервативаца

Обраћајући се најзначајнијим представницима конзервативне политичке, медијске и академске сцене из Европе и света на конференцији Конзервативне Политичке Акције 19. маја у престижној Бална сали у Будимпешти, на којој су биле присутне и Двери, премијер Мађарске Виктор Орбан, изнео је у 12 тачака својеврсни мини-манифест новог националног конзервативизма.

    Орбан полази од чињенице да се многи политичари који су патриотски оријентисани данас суочавају са проблемима које је Мађарска успешно решила. Они се тичу „доминације напредњачких либерала у јавном животу“ која подразумева да они заузимају најзначајнија места у најбитнијим институцијама, да су заузели доминантне позиције у медијима и да производе своју индоктринацију кроз високу и масовну културу. Другим речима, напредњачка (“прогресивистичка“) левица нам говори шта је истина, а шта није, шта је исправно, а шта погрешно, каже Орбан. По његовим речима, од 2002-2010, када нису били на власти, мађарски конзервативци су организовали нови народни и интелектуални покрет, нису се предали, већ се борили, и успели 2010. да се врате, након што су корак по корак изградили своју победничку формулу.

Управо ову формулу, у 12 тачака, понудио је Орбан свим конзервативцима данас, тврдећи да је у Мађарској успешно спроведен експеримент победе над доминацијом лево-либералних „напредњака“.

Сажето изнето, тај конзервативни „алгоритам“ изгледа овако:

Прво: „морамо играти по својим правилима“. По његовом мишљењу, једини начин да се победи јесте да се одбијају решења и путеви које нам намећу други. Зато „не треба да будемо обесхрабрени уколико нас нападају или представљају као лоше, или нас третирају као оне који праве проблеме. У ствари, било би чудно да тако нешто не раде. Молим вас да запамтите: они који играју по правилима својих супарника, сигурно губе“.

Друга тачка: национални конзервативизам у домаћој политици. (…) „Разлог зашто треба подржати цркву и породицу, јесте зато што су оне темељ једне нације. То такође значи да морамо заузети страну народа“, каже Орбан. Према мађарском премијеру „одлучили смо да стопирамо миграцију и сазидамо зид на на нашој јужној граници јер су Мађари рекли да не желе да живе са илегалним мигрантима. Они су рекли: „Викторе, направи тај зид!“. Три месеца касније, зид је подигнут“.

И додаје: „Ахилова пета прогресивиста (напредњака) је управо у томе што они желе да намећу своје сањарије народу. Али за нас је та опасност, такође и шанса, јер када се дође до важних питања, у стварности људи заправо не воле левичарске сањарије. Потребно је пронаћи питања на којима се види да је левица потпуно изгубила додир са стварношћу и то наглашавати, али на начин да то буде разумљиво људима који нису интелектуалци“.

Трећа тачка: национални интерес у спољњој политици. „Нама треба спољна политика заснована на нашим интересима. То није увек лако, јер је спољна политика веома често компликована ствар. Узмимо нпр. рат у нашој суседној земљи (…). Пропорционално, ми смо примили највише избеглица и мађарски народ је срећан да помогне, али не жели да плаћа цену рата, јер то није њихов рат и они од њега неће имати користи. Они одлучно знају да рат доноси санкције, растућу инфлацију и економску стагнацију: они знају да рат увек осиромашује људе. Не смемо да се препустимо тим сиренским гласовима, ма како изазовно деловали. Наш задатак је да поново успоставимо мир, да се не настави овај рат, јер то је наш национални интерес. Мађарска на првом месту!

Четврта тачка: морамо имати своје медије. Како Орбан тврди: „Можемо показати сулуде идеје прогресивне левице, само ако имамо медије који ће нам помоћи у томе. Левичарски ставови бивају већински само тамо где им медији помажу да се појачава њихов глас. Корен проблема је што се модерни западни медији сврставају уз левицу. Новинари долазе из универзитета где их, такође, обучавају људи са левичарским погледима. И чим се нека конзервативна фигура појави у медијима, бива критикована, нападана, дифамирана и злостављана. Мени је близак стари етос западне демократије, према коме су партијска политика и штампа одвојени. Тако би требало да буде. Али, драги пријатељи, демократе у САД, се, рецимо, не држе овог принципа. Погледајте само колико много медија је у служби Демократске партије: CNN, The New York Times, и листа се наставља…могао бих до сутра да набрајам. Наравно, и Велика Стара Партија (Републиканци) има своје медије, такође, али то је мало у поређењу са доминацијом либералних медија.

Пета тачка: откривајте јавно намере ваших противника. Према Орбановом мишљењу постојање конзервативних медија је нужан, али не и довољан услов за победу: „као услов за победу, медијска подршка је нужна, али није довољна. Такође, морамо да разбијамо табуе(…). Ми у Мађарској изложимо јавно шта левичари спремају, пре него што крену у акцију. На почетку ће они то порицати, али онда је задовољство још већи када се покаже да смо били у праву. Рецимо, постоји спорно питање око LGBTQ пропаганде која таргетира децу у школи. Овде је то нова ствар, али ми смо то већ у старту сасекли. Изнели смо то питање у јавност и одржали референдум по том питању. Огромна већина Мађара одбила је ову форму сензитивизације деце. Откривајући у раној фази шта левичари смерају, приморавамо их на дефанзиву, а ако нападну нашу иницијативу, онда се само показује да су приморани да признају да су имали управо такав план. Дозволите да цитирам генерала Патона: „Добар план спроведен данас, бољи је од перфектног плана за следећу недељу“.

Шеста тачка: економија, економија, економија. Орбан каже да „сви знамо да левица жели да управља економијом по апстрактним схемама. Ово је замка за десницу. Никада не падајте у њу! Када смо ми дошли на власт, ми смо одлучили да ћемо следити само оне економске политике које су у корист већине гласача. Овде у Мађарској имамо следећи мото: „Чак и онима који нису гласали за нас, на крају ће бити боље“. У овоме смо ми директно супротни лево-либералним напредњацима: код њих, чак и они који гласају за њих, на крају им буде горе. На крају, оно што људи желе јесте посао, а не економске теорије. Људи желе корак напред у свом животу и људи желе бољи живот за своју децу него што су они имали. Ако нека влада деснице ово не може да обезбеди, осуђена је на пропаст.

Седма тачка: не дозволите да вас гурну на екстремну позицију. „Ово говорим, јер екстремне позиције и теорије завере понекад пролазе кроз главу десници као што и екстремне утопије регуларно долазе из глава левице. Ако боље погледамо, видећемо да људи неће ни једно, ни друго. Али, драги пријатељи, у чему је разлика између порицања науке од стране екстремне деснице и порицања биологије од стране LGBTQ покрета? Одговор је једноставан: нема никакве разлике. Треба дати цару царево, Богу божије, а науци оно што је научно. Можда можемо добити на великој популарности на интернет форумима промовисањем теорија завере а понекад у њима има заиста и истине; али у стварности ћемо изгубити велику већину електората, видети да смо гурнути на маргину и коначно, изгубићемо“.

Осма тачка: Читати сваког дана. Врло занимљив и неочекиван осврт Орбан даје на вредност читања данас: „Књига на дан, пораз ван. Знам да ово звучи чудно. Ја сам не долазим из академије, али чињеница је да још ниједно технолошко срество није надмашило књигу као средство разумевања и тумачења идеја. Свет постаје све комплекснији и ми морамо да посветимо време његовом разумевању. Ја, нпр., одвојим цео један дан током недеље само за читање. Читање такође помаже да разумемо шта наши противници мисле и где је њихово мишљење погрешно. Ако то схватимо, све остало је ствар технике. Све то морамо преводити на језик свакодневне акције и политичке комуникације. Истина је да су спин доктори корисна сорта: али разумевање проблема јесте оно што морамо да урадимо ми, доносиоци политичких одлука“.

Девета тачка: Имајмо вере. Недостатак вере је опасан, каже мађарски премијер: „Ако ти не верујеш да ће бити Страшног суда и да ћеш пред Богом бити одговоран за своје поступке, можеш помислити да можеш да радиш шта ти падне напамет кад си на власти. Зато, хајде да охрабрујемо младе конзервативне политичаре да се укључе у веру. Лично, на почетку ни сам нисам то видео као приоритет, али сам научио да ако посветимо своје време вери, успех ће доћи лакше. Већ сам 32 године члан парламента и ево 17. годину премијер. И сећам се речи пророка Исаије: „Ако не стојиш чврсто у вери, нећеш стајати никако“. У политици, драги моји, то је закон“, тврди Орбан.

Десета тачка: стварајте пријатеље. Ово је једно од најзначјанијих упутстава за конзервативце данас, које нуди Орбан: „Наши противници, напредњачки либерали и нео-марксисти, налазе се у нераскидивом јединству: чувају један другом леђа. Насупрот томе, ми конзервативци у стању смо да се посвађамо око најмање ситнице. А онде се чудимо кад нас наши противници притерају уз зид. Разуме се да ми поседујемо интелектуалну софистицираност и да нам је стало до интелектуалних нијанси. Али ако желимо успех у политици, никада не треба да инсистирамо на ономе у чему се не слажемо, већ управо да тражимо оно у чему се слажемо (…). Верујте ми, ако то не учинимо, наши непријатељи ће нас уништавати једног по једног.“

Једанаеста тачка: Изграђујте заједнице. Ово упутство се надовезује на претходно: „Пријатељи моји, током година ја сам такође научио да нема политичког успеха конзервативизма, уколико немамо функционалне заједнице. Што је заједница мања, људи су усамљенији и више гласова иде либералима; а што више наших заједница има, више гласова добијамо. Једноставно је тако“.

И коначно дванаеста тачка: изграђујте институције. Врло значајан увид Орбан даје по питању стварања „конзервативних институција“: „За успешну политику потребне су институције и институти. Било да је реч о тинк-тенковима, образовним центрима, радионицама за талентоване, институтима спољњих послова, организацијама младих – они треба да имају политички аспект. Не заборавимо: политичари долазе и одлазе, али институције остају за будуће генерације. Управо институције имају капацитет да политику обнављају у интелектуалном смислу. Нове идеје, нова мишљења и нови људи потребни су стално изнова. Ако њих нестане, нестаће нам муниције, а наши противници неће онда показати милост према нама.“

Орбан је завршио свој говор помало неочекивано, говорећи да никада нисмо помислили да ће се комунисти вратити, овог пута са Запада, да су најдеструктивније идеологије фашизма и комунизма запданог порекла и да се сада враћају у облику напредњачких либерала и нео-марксиста које финансира Сорош.

Најављујући као кључну годину 2024., када се одржавају избори за Европски парламент, амерички конгрес и председнички избори у Америци, Орбан позива на организовану сарадњу свих конзервативаца широм света, на борбу за заједничке вредности, на организовану припрему за ту победу. И сам тврдећи да Мађарска нема чаробни штапић, показује да је та победа могућа.

Превод текста и коментар текста приредио др Андреј Митић, Интернационални секретар Српског покрета Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: