Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић за „Блиц“: Одлука о санкцијама Русији кључна за формирање нове Владе

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић дао је интервју за дневни лист „Блиц“.

Интервју преносимо у целости.

  • Удружили сте се са Заветницима? Да ли је то могло и пре избора?

Главни одбор Двери је и пре избора прихватио предлог проф. др Милоша Ковића да сви ми који смо на референдуму били против промена Устава и који смо за очување КиМ у саставу Србије формирамо једну заједничку изборну листу. Сада сам још уверенији да је то прави пут јер је патриотска опозиција заједнички добила скоро 20% гласова. Наставићемо са ширењем и укрупњавањем Патриотског блока што смо почели на овим изборима и што је завредило озбиљну подршку грађана.

  • Како ћете наступати у Скупштини, шта можемо да очекујемо?

Нове Двери и новог Бошка Обрадовића, али и наставак јавног и медијског наступа са ових избора: конкретно, решења а не празне приче, програм а не маркетинг. Повратак у Народну скупштину доживљавам као нови почетак наше политичке организације у коме треба да се докажемо да смо спремни за вршење извршне власти у будућности, да имамо квалитетне и стручне људе и најбољи програм: недеља као нерадни дан и у приватном сектору, минимална пензија од 200 евра, олакшице за жене предузетнике за трудничко и породиљско боловање, национална пензија за мајку четворо деце, почетни капитал за приватно предузетништво младих, преиспитивање рада јавних извршитеља, заштита презадужених породица… Све наше политичке идеје ћемо преточити у законске предлоге. Сада смо и старији, али и искуснији, зрелији и конкретнији и то ћемо и доказати у новом скупштинском сазиву.

  • Дефинитивно нећете бити део Владе?

Зависи на коју Владу мислите. Овде се још увек не зна ко је будућа власт, а ко опозиција. Кључна политичка вододелница за формирање нове Владе биће однос политичких актера према увођењу санкција Русији. Велико је питање ко има већину у новом сазиву Народне скупштине када би се народни посланици изјашњавали појединачно: ми који смо против увођења санкција Русији или они који су за. А овај нови и кључни друштвено-политички расцеп у Србији пресеца изнутра све политичке странке досадашње власти и опозиције и прави потпуно нову политичку сцену. Ми смо за Владу националног јединства која би поставила неколико суштинских циљева: борба против беле куге као национални и државни приоритет број 1, очување КиМ у саставу Србије, одбрана Републике Српске, решавање статуса Срба у Црној Гори, брига о свим Србима у региону и расејању, војна и политичка неутралност, подршка домаћим предузетницима уместо страним компанијама, гарантоване цене и гарантован откуп домаћих пољопривредних производа… Чекамо Владу која ће бити заснована на овом програму српског интереса и бићемо део ње, а то значи да нас у овим кризним временима интересује само наш човек и наше породице, наш привредник и наш пољопривредник, наше робне резерве и наша сиротиња. Немамо ни времена ни луксуза да се бавимо решавањем светских питања већ морамо бити посвећени искључиво нашим националним и државним интересима и свакодневним бригама наших суграђана.

  • И даље Вас прате гласине да сте режимски играч. Јесте ли? И како мислите да скинете ту „ознаку”?

Већ 10 година, колико се бавим политиком, прате ме етикете да сам амерички или руски човек, да сам Ђиласов или Вучићев. Дошло је време да се коначно схвати да постоје људи и политичке опције које нису под контролом и који мисле својом главом. Надам се да смо доказали да смо своји, да као неко ко никада није био на власти никоме ништа не дугујемо нити иза нас има афера и да представљамо трећи пут између бивше и садашње власти. А управо та два политичка картела би да спрече појављивање нечег трећег и да смењујући се међусобно у том истом зачараном кругу више од три деценије вечито владају. Покварили смо им ту намештену игру и разумљиво је да ће све учинити да се врате на двопартизам.

  • Шта мислите о сусрету Александра Вучића и Драгана Ђиласа?

Најотворенији дил (српски речено договор) између власти и опозиције који сам видео у животу. Симбол вештачког и наметнутог двопартизма. А заправо приватни састанак двојице старих познаника разочараних изборним резултатима који никога другог ни на шта не обавезује, а видећемо да ли и њих саме.

  • Да ли мислите да ће легитимитет власти у Београду бити упитан и да ли очекујете понављање београдских избора?

Досадашња власт СНС и СПС је пала на овим изборима у Београду чим је изгубила већину у бирачком телу. Они могу вештачки покушати да направе ширу власт купујући одборнике, али то неће моћи дуго да траје. Грађани дефинитивно желе смену бахате и корумпиране Весићеве власти. Немам ништа против нових избора, али би било добро да се пре тога покаже ко ради за кога и ко се коме допада. Нови избори су могући само ако СНС и СПС не формирају заједничку власт односно ако СНС и ССП, који имају већину одборника у скупштини града, у договору блокирају избор неке друге владајуће већине.

  • Кажете да Србија никада не треба да уведе санкције Русији. Чиме се водите и зар не мислите да такав став може много да нас кошта?

А колико ће да нас кошта увођење санкција Русији? Не знам да ли ће та цена бити већа у енергетском смислу, у националном смислу очувања КиМ у саставу Србије јер је Русија до сада била гарант тога у СБ УН, или у моралном смислу да после свега и супротно читавој својој историји укаљамо свој образ и станемо на страну НАТО и против Русије?

  • У ситуацији смо да је Русија започела рат, а ми се „чешљамо” и кунемо у вековно братство и пријатељство. Господине Обрадовићу, људи гину. Да ли заиста можете икакво оправдање за то да нађете?

Сваки рат је огромна људска и свенародна трагедија. Дубоко тугујем због ратног сукоба између два нама веома блиска словенска и православна народа. Тај рат није смео да се деси и мора хитно да буде прекинут. Али се у свим тим геополитичким анализама стално занемарује улога НАТО пакта који годинама опкољава руске границе и хушка украјински марионетски и неонацистички режим на Русе у Украјини и суседну Русију. НАТО стоји иза свих највећих ратова последње две деценије и очито је главна сметња миру у свету. Нема оправдања за то што је НАТО урадио Републици Српској и Србији и многим другим народима и државама широм света. Било је потпуно логично и очекивано да Русија, као велика светска сила, мора у једном тренутку да реагује и заштити своје националне и државне интересе пре него што НАТО уђе у Москву.

  • Притисци из ЕУ су огромни, с друге стране. Како мислите да преживимо уколико инвеститори почну да се повлаче из Србије, људи да губе радна места?

Зашто би до тога дошло? Зашто би стране мултинационалне компаније отишле из Србије која за њих представља обећану земљу и инвеститорски рај у коме они уживају док пропада сваки домаћи економски интерес. Они овде добијају астрономске субвенције које неће добити нигде друго на свету, овде не сме да их контролише ниједна инспекција а често не плаћају ни порез на остварену добит већ вештачки сав екстрапрофит износе у иностранство преко напумпаних уговора са својим мајкама фирмама. Србија је одавно постала колонија Запада која странцима служи за пљачку наших природних и привредних ресурса, а наше грађане у нашој земљи претвара у јефтину радну снагу и робље код страног газде. Заузврат они држе на власти колонијалну управу која им је то све омогућила и која им испуњава и многе друге жеље. Зашто би се они тога одрекли када им то одговара? Нама као народу то никако не одговара и ми треба да раскинемо тај модерни колонијални положај у коме се налазимо.

  • Да ли је Вама Русија испред Србије или ми се чини?

Ништа не може да буде испред Србије. Као што је рекао Виктор Орбан на конгресу конзервативаца из целог света на коме сам учествовао у Риму 2020: „Ако Мађарска није на првом месту – шта је на првом месту?” Исто се односи на Србију. Ништа друго не може бити на првом месту изузев Србије. Ми треба да одржавамо добре односе са свим странама света, али ћемо више сарађивати са онима који имају разумевање за српске националне и државне интересе. Ако погледате на политику са чисто српског становишта, како је говорио Црњански, онда је Запад готово увек у последњих 30 година радио против нас, а Русија много пута стала на нашу страну.

*Извор: Дневни лист „Блиц“
Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: