Српски Покрет Двери - Лого
Search

Борко Пушкић: Реално је да цена грејања остане непромењена

Предложено повећање цене грејања и других комуналних услуга још увек привлачи велику пажњу јавности. Тим поводом народни посланик „Двери“ у скупштини Републике Србије Борко Пушкић одржао је конференцију за медије на којој је изнео своје предлоге како решити питање рада ЈКП „Лим“, а да се при томе не повећава цена грејања.

     Спустити и снизити нормативе потрошње енергената по квадратном метру грејне површине један је од предлога који је изнео Пушкић.

Да се уместо досадашњег трошења мазута од 20 литара по метру квадратном грејне површине, тај праг спусти на 17 – 18 литара – предлаже начин како да цена грејања остане непромењена народни посланик „Двери“ Борко Пушкић. Када је услугу грејања у Пријепољу пружао приватни предузетник, потрошња по квадратном метру грејне површине била 13 литара мазута у току целе грејне сезоне, каже Пушкић, што значи да је садашња потрошња већа за једну трећину, односно седам литара мазута.

То значи да ова цена и те како може да се коригује, да се нивелише и да се остави на овом нивоу који је и даље рекордан када је у питању цела Србија – сматра Борко Пушкић.
У свеукупној ескалацији цена мазут није имао такав инетнзитет раста као гас или други енергенти, каже Пушкић, и наглашава да то не може и не сме бити разлог за овакав пораст цене грејања. Као пример наводи град Ужице.

На територији града Ужица све топлане раде на мазут. Они су до сада имали цену од 96 динара по метру квадратном , а новом одлуком Скупштине града повећана је на 108 динара. Ми долазимо до чињенице да они плаћају, паритет на шест месеци, око 216 динара. А у Пријепољу је пројектована цена 396 динара, такође користећи мазут – наводи пример Пушкић. Пушкић подсећа да је Општинско веће остало дужно да грађанима достави калкулацију, односно закључак Надзорног одбора ЈКП „Лим“, на основу којег је предложено повећање цене за 50 одсто.

Предлажем, а и у писаној форми ћу обавестити председника општине да затраже независног ревизора, који би испратио рад ЈКП „Лим“ и тако имао јасну и реалну слику његовог пословања, односно да ли има озбиљне губитке и да ли је одрживо на начин како сада послује. Подсећам још једном да имамо парадокс да ЈКП „Лим“ има вишак радника, а да је у дефициту са радном снагом и извршиоцима – закључује Пушкић. Ситуацију са најављеним повећањем цена Пушкић назива својеврсним ванредним стањем, јер оваквом одлуком неће бити погођено само 600 корисника централног грејања, већ и неколико хиљада корисника осталих комуналних услуга.

Извор: foruminfo.rs

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Борко Пушкић: Реално је да цена грејања остане непромењена

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: