Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Београд: Надлежни да одустану од рушења на Славији и тиме покажу бригу о историји Београда

Странка Двери позвала је данас надлежне органе да одустану од рушења на Славији и тиме покажу минималну бригу о историји Београда и вољи његових грађана. 

      Градски одбор Двери наводи у саопштењу да је планирано рушење преосталих старих зграда на Славији најављено за сутра, а да су данас постављени багери, којим треба да се заврши тај посао.

Указали су да је питање докле ће грађани, „погнуте главе у ставу мирно“, пратити како се све то дешава, као да се све то догађа неком другом, у некој другој држави, „на другој планети“.

„Да ли смо решили да се одрекнемо читаве своје културе, историјских споменика, свега онога по чему је овај град био препознатљив? Да ли ћемо дозволити да бахати инвеститори који осим профита, очигледно у животу немају других интересовања, уз саучешништво бахате СНС власти, сруше и оно што је преостало“, упитали су они.

Двери питају и да ли ћемо „ми сами“ срушити оно што нису срушили ни Први светски рат ни Други светски рат, као ни „НАТО агресори“.

Према њиховим речима, када су грађани гласали за Српску напредну странку (СНС) и председника Србије Александра Вучича, гласали су за ту опцију мислећи да је то једини начин да се отарасе „жутих“, али се, како су Двери истакле, испоставило да од „сваког зла постоји горе зло“.

„Косанчићев венац упропашћен, измењеног изгледа, где су ризични радови претили да наруше и друге грађевине на тој важној локацији, културно – исторјској целини, како се десило претходним радовима на Обилићевом венцу. Миличин конак, један од обележја града, место његовог рођења, унакажен грађевином прилепљеном уз сам конак. Калемегдан, Скадарлија, Трг Републике, стигли смо и до Славије“, истиче се у саопштењу.

Указали су и да је у плану рушење зграде Градске штедионице из 19. века, као и зграде из 1927. рађене према пројекту српског архитекте Милана Злоковића.

Додали су да су те зграде, све до 2020. године биле под заштитом државе и да она „очито“ није успела да их заштити.

„Као што не успева да заштити интересе грађана и њихово достојанство, децу и њихову безбедност, српску земљу на Косову и Метохији и наш народ, тако не жели да затити ни оно мало што где је била потребна само воља и политичка одлучност“, навео је београдски одбор Двери.

*Извор: Бета
*Извор фотографије: Н1 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: