Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Београд: Уместо „конзервирања“ болнице у Батајници, искористите је за инфективну клинику

Прекјуче се обрушио део зида Клинике за инфективне и тропске болести „Проф. др Коста Тодоровић“ у Београду. На сву срећу није било повређених, уништено је возило које се налазило у близини. 

      Клиника за инфективне и тропске болести „Проф. др Коста Тодоровић” здравствена је установа основана 1926. године, за лечење оболелих од инфективних болести или особа сумњивих на инфекцију. Налази се у Београду и међу првима је ушла у склоп Универзитетског клиничког центра Србије. Референтна је установа за област инфектологије у стручном и научно — истраживачком раду за целу Србију.

Деценијама уназад, спекулише се о реновирању ове клинике која је од изузетног значаја и када је у питању здравље оболелих и када је у питању њен едукативни и истраживачки карактер. У годинама иза нас, имали смо експресну изградњу ковид болница, које према најавама министра здравља требају да се конзервирају и сачувају за „неке нове пандемије“. Да ли Србија заиста има толики вишак новчаних средстава да би конзервирала болнице, док нам се постојеће установе распадају? Недавно током олуја и киша, имали смо прилике да видимо како изгледају и друге болнице, чији кровови прокишњавају, а зидови отпадају.

Када је у питању Клиника за инфективне и тропске болести, последњи пут је 2020. године директор те установе др Горан Стевановић, најавио изградњу нове клинике на месту постојеће, само се чекала дозвола града? Године 2019., директор клинике је изјавио да су уложена средства за санацију клинике у износу од 20 милиона динара. Шта се са тим новцем догодило, с обзиром да голим оком ти радови нису видљиви?

Апелујемо на министра здравља да се позабави суштинским питањима везаним за здравље и безбедност пацијената, а као предлог истичемо да се не чекају „нове пандемије са конзервираним ковид болницама“, већ да се постојећа ковид болницу у Батајници искористи за нову инфективну клинику.

ГрО Двери Београд 

*Фото извор: Глас јавности 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: