Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Блаце: Нема развојног буџета, јер локална власт не тражи од државе оно што јој припада

Ближимо се крају још једне календарске године, тако да је актуелна тема локалног буџета за наредну календарску годину. Нажалост, и ове године је у Блацу изостало уживо организовање јавне расправе на којој би грађани могли да изнесу своје предлоге о томе како би се могла распоредити средства из локалног буџета. Разлог за неорганизовање јавне расправе уживо су превентивне мере ради сузбијања инфекције ковид 19. Да ли је ово разлог или изговор да се не расправља јавно о овако битној теми? 

     Оно што смо могли приметити проучавајући последњи Службени лист општине Блаце је да ће очекивани расходи следеће године за блачку општину бити око 495 милиона динара. За опште услуге и политички систем локалне самоуправе биће потрошено готово четвртинa тих средстава, а то је негде око 124 милиона динара. За покретаче економског развоја блачке општине (а то су пољопривреда, привреда и туризам) из плана расхода можемо видети да је издвојено мање од 25 милиона динара, а то је петина средстава коју ће потрошити апарат локалне самоуправе.

Оно на шта Двери упорно скреће пажњу јавности у Србији је да републичка власт има обавезу да 1,7% републичког буџета намени локалним самоуправама, а то је негде око 111 милијарди динара. Уместо те суме, за локалне самоуправе је намењено 33 милијарди динара, што значи да локалне самоуправе добијају више од три пута мање новца од онога што им по закону следује. Ради се о стотинама милиона динара које треба да добије свака локална самоуправа у зависности од величини општине. Потребна је само воља и упорност представника власти да обезбеде од државе све оно што нам по закону следује, што би без икакве сумње допринело развоју свих општина и могућност за отварање нових радних места.

Уместо равномерног економског развоја, велике суме новца иду у развој Београда, док је југ све празнији. Зато и не треба да нас чуди кад се београдској деци деле ваучери од 6000 динара, обећава бесплатан вртић од следеће године, а блачка деца и деца широм Србије остају ускраћена за све оно што имају њихови вршњаци у Београду. Порука власти као да се сама намеће: Преселите се у Београд!

Прелиминарни резултати пописа говоре да је укупан број становника општине Блаце 9.763, што је готово 2000 становника мање у односу на прошли попис. Сматрамо да нам је више него икад потребан општи консензус око тога у ком правцу треба ићи развој општине Блаце и како одржати становништво у овим крајевима. Превише је сујете у претходном периоду било у политичком животу Блаца, превише реваншизма и личних интереса, а утисак је да су више о судбини Блаца одлучивали људи са стране од нас Блачана.

Још једна ствар коју желимо посебно да нагласимо је то да се мора обезбедити доступност битних информација за становнике општине Блаце и да се мора дозволити грађанима општине Блаце да учествују у доношењу одлука које су за њих битне. Локални медији морају бити у служби грађана општине Блаце, а не сервиси за промоцију владајуће странке. Зато се надамо да ће о пројектима уређења града, доделе средстава за куповину сеоских имања, јавних расправа, информација о конкурсима и битних сервисних информација, грађани бити благовремено и потпуно обавештени преко локалних медија.

Сматрамо и да нема потребе за сујетом и партијским реваншизмом због кога су многи школовани људи напустили Блаце, а и многи други ће бити присиљени да га напусте уколико се не промени однос према политичким неистомишљеницима. Стручност мора бити испред партијске књижице, општи интерес испред личног интереса!

На крају желимо да вам честитамо предстојеће новогодишње и божићне празнике, да у добром здрављу, миру и радости дочекамо празник рођења Богомладенца Исуса Христа! Да кроз духовни препород, дође и општи препород блачког и топличког краја, а и целе Србије!

OO Двери Блаце 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: