Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: „Чачанска родна” – слоган који више приличи пољопривредној манифестацији

Град Чачак је са правом изабран за културну престоницу Србије за 2023. годину. Градска организација Српског покрета Двери поздравља ову одлуку републичких власти, као и финансијска средства која ће тим поводом бити издвојена за подршку културним институцијама и пројектима у нашем граду. 

    Нема сумње да су многобројни познати чачански књижевници, сликари, музичари и други истакнути српски и светски уметници ово признање заслужили, као и целокупна богата културна историја града. Такође, посебно треба истаћи изузетан културно-просветни рад институција културе нашега града као што су Градска библиотека, Народни музеј, Међуопштински историјски архив, Уметничка галерија и Дом културе, као и велики број сјајних фолклорних друштава.

Као једине проблеме видимо избор неодговарајућег слогана манифестације и опасност да наменска средства поново буду ненаменски потрошена за преплаћене инфраструктурне радове. Што се тиче слогана, „Чачанска родна” је одлична слоган али за неку пољопривредну манифестацију типа „Плодова западног Поморавља”, док је за Чачак као престоницу културе слоган морао бити много креативнији. У најмању руку, предност је могла бити дата стиховима чувених чачанских песника од Владислава Петковића Диса, преко Бранка В. Радичевића и Александра Ристовића до Обрена Пјевовића и Живорада Недељковића. Примера ради, бољи слоган би свакако био стих Бранка В. Радичевића „Тражим боју за своје небо” или „Ој, Мораво, песмо преодавна” Обрена Пјевовића.

Са друге стране, грађани Чачка не могу имати поверења у градску управу на челу са кадровима СНС са купљеним факултетским дипломама да реализују једну овако важну културну манифестацију. Они су негација самог смисла ове манифестације. Такође, иза њих је богата историја ненаменских трошења средстава када су у питању реконструкције улица, градског бедема и плаже, тако да постоји основана сумња да ће и нови инфраструктурни пројекти предвиђени у оквиру ове манифестације послужити за коруптивне радње.

Двери Чачак ће у сваком случају пружити подршку овој културној манифестацији са надом да ће она бити успешно реализована упркос онима који су, нажалост, ничим заслужено, на челу нашег великог града.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: