Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: Доста са занемаривањем интереса Љубића, Прељине, Трнаве, Мрчајеваца…

Граду потребна децентрализација и нови административни центри 

        На новој конференцији за медији Двери Чачак су у оквиру локалног предизборног програма „ЗА НОВИ ЧАЧАК 2024-2028” представили идеју децентрализације града Чачка и формирања нових административних центара у нашем граду. О проблемима са којима се суочавају у својим месним заједницама на конференцији су говорили: Биљана Рубаковић из месне заједнице Љубић, Драган Радовановић из МЗ Трнава, Јерослав Јовашевић из МЗ Прељина и Бошко Обрадовић, шеф Изборног штаба Двери Чачак, који се осврнуо на проблеме са којима се суочавају мештани Мрчајеваца.

Двери виде, пре свега, Љубић, али и Прељину, Трнаву и Мрчајевце као озбиљно запуштене и заборављене делове града Чачка. Такође велики неискоришћен потенцијал постоји у Атеници, Заблаћу и Слатини, о којима ће бити више реши на некој од следећих конференција. Свим саветима месних заједница у поменутим срединама је давно истекао мандат и они практично не функционишу. Не постоји било каква културна и забавна понуда нити решавање кључних комуналних проблема. Затварају се поште, нема банкомата и апотека. Двери Чачак сматрају да је решење за ове проблеме децентрализација града и формирање нових административних центара у форми градских општина или на други начин организованог система административних олакшица за ова места: Мрчајевци су некада били општина, Љубић и Трнава срез, а Прељина, Атеница, Заблаће и Слатина данас представљају нове приградске и сеоске центре у нашем граду. Град Чачак је могуће поделити на најмање три градске општине: центар, једну или две са леве обале Мораве са центром у Љубићу и Мрчајевцима, и још једну или две на правцу старог пута за Краљево у Атеници-Трнави или Заблаћу-Слатини. Сличне примере имамо са градском општином Севојно у Ужицу, Костолац у Пожаревцу или Врањска Бања у Врању.

Ни са једне стране са које се улази у Љубић не постоји табла која би указивала путницима да су управо ушли у најважније историјско место у граду Чачку. У Љубићу не постоји ниједна спортска или културна институција. Двери предлажу да се коначно среди Булевар Танаска Рајић, а не да буде најгоре урађена улица у Европи, да се уведе редовна градска аутобуска линија до Прељине, да се у Љубићу направи нови сајамски простор и нова микро-пијаца, да нови затворени базен буде направљен са те стране Мораве, да се стара школа преправи у дечји вртић и реновира Дом културе, да се ставе путокази за сва три гробља у Љубићу, да се топ Танаска Рајића окрене на супротну страну, јер он није пуцао на Турке ка Љубићу, да се обнови рад Коњичког клуба и обезбеди више банкомата. Додатно предлажемо изградњу комплетног етно – историјског комплекса на Брду Љубићу и нову омладинску манифестацију ,,Стазама хероја нашег краја”, која би увела поклоничке ђачке шетње од центра града до Брда Љубића.

Прељина је позната по саобраћајној гужви између два кружна тока, пасарела за прелазак пешака преко магистрале је небезбедна, пијачна продаја неуређена, као и аутобуско стајалиште. Проблеми су и недовољан капацитет места у вртићу за прељинску децу, лоша путна инфраструктура – осам километара неасфалтираних путева, неуређен и прљав центар села, без довољно паркинг места у време уласка и изласка ђака из школе, разваљен некадашњи Дом културе, затворена Ветеринарска амбуланта, банка и државна апотека… За Прељину Двери предлажу одвајање индустријског од стамбеног дела села, проширивање капацитета вртића, нову индустријску зону дуж аутопута, супермаркет чачанских домаћих производа на аутопуту, нову уређену пијацу, отварање зубне ординације при здравственој амбуланти и гасификацију школске котларнице.

У Мрчајевцима је проблем приватизовање месне заједнице и Дома културе од стране Милорада Јевђовића из ПУПС-а, чести прекиди струје, укинут сточни пијац, незавршена канализација, урушени путеви… Двери се обавезују да ће Мрчајевцима обезбедити одељење ЕПС-а у варошици, дежурна кола хитне помоћи, појачање лекарског кадра у Дому здравља, додатну саобраћајну сигнализацију на критичним тачкама на магистрали, нови асфалт кроз варошицу и уређење атарских путева, увођење градског превоза од Чачка до Мрчајеваца и Бреснице, а требало би размотрити и отварање једне средње школе у Мрчајевцима и оснивање Фестивала народне музике „Обрен Пјевовић”.

У Трнави се суочавају са проблемом да је све мањи број ђака у основној школи, затворен вртић, угашен фудбалски клуб, нема обележавања битних догађаја из сеоске историје попут 210 година од Хаџи-Проданове буне… Двери предлажу да се уради рампа на пружном прелазу и стајалиште за воз Трнава, пут од пруге ка Трнавском пољу, превоз до школе за сву децу која живе даље од два километра, пут који спаја село код цркве, реши проблем изливања канализације у реону Трнавско поље, отвори вртић, обележе називи улица и путоказа, ураде тротоари, јавна расвета и контејнери, као и редовна аутобуска или такси линија недељом до манастира…

Све поменуте проблеме са којима се суочавају ови веома битни делови нашег града не може да реши актуелна власт која то није успела за 12 година. Зато је предуслов за то смена садашње власти и долазак нових људи на чело града. 

Двери Чачак имају и озбиљне кадрове и конкретна решења и обавезују се да ће се нова власт посветити сређивању стања у овим месним заједницама. Тражимо подршку мештана да покренемо политичке промене које ће ова места учинити много лепшим за живот. 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: