Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: „Форверк“ као пример стране инвестиције на штету домаће привреде

Српски покрет Двери сматра да је компанијa „Форверк”, тзв. великa странa инвестицијa у привреду града Чачка, у ствари, инвестиција коју смо сви ми као порески обвезници скупо платили. Она је један од примера како напредњачка власт уговара стране инвестиције на штету својих грађана, као и домаћих привредника и предузетника.

    Много тога је спорно у овој инвестицији коју је спровела градска власт на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем:

 • За изградњу ове компаније власт је поклонила земљиште вредно 4,3 милиона евра. Закон о подстицајима за стране инвеститоре даje могућност да се земљиште да на бесплатно коришћење или уз малу накнаду док страна компанија послује у оквиру фискалног система Р.Србије, а у овом случају се ишло на поклањање земљишта. Питамо власт зашто?
 • Бесплатно је инфраструктурно опремила „Форверк” (гасни, струјни, водоводни прикључци и грађевински радови)- до данас непозната вредност тог инфраструктурног улагања. Питамо власт када ћемо то сазнати?
 • Спорна је студија оправданости улагања. Урађена је од стране некомпетентне и заинтересоване стране, што је ван сваке праксе.
 • Нарушава се институт забране монопола на тржишту и фаворизовање учесника у привреди од стране државе.
 • Јавност нема податке колико је до сада град Чачак приходовао на име убирања пореза од момента почетка рада компаније „Форверк“.
 • Није испуњена уговорна обавеза о темпу упошљавање локалне радне снаге.
 • Структура запослених je по територијалном принципу.
 • Бројне републичке повластице по радном месту (директна премија, пореске олакшице)
 • Евидентно страначко запошљавање.
 • Мобинг, корупција, нетраспарентност, заобилажење инспекцијских служби.
 • Није урађена студија утицаја рада компаније на животну средину. Које су мере које суспензију евентуални негативни утицај на околину, да ли се спроводе, ко их контролише, има ли евиденције о контроли?

 

Српски покрет Двери, обећава да ћемо као будућа власт преиспитати све сумњиве инвестиције и приватизације, а све оне који су се огрешили о закон позвати на одговорност. Залагаћемо се да се много више субвенција и подстицаја даје домаћим привредницима и пољопривредницима, а поготову младима који желе да покрену неки свој посао. У последњих десет година власт је 96,5% свих субвенција давала странцима, а свега 3,5% домаћим компанијама. Двери ће то преокренути у корист домаће привреде и пољопривреде.

Зато 3. априла гласајте за Коалицију Српски покрет ДВЕРИ-ПОКС-Патриотски блок за обнову Краљевине Србије и председничког кандидата ове коалиције, нашег Чачанина Бошка Обрадовића.

ГрО Двери Чачак

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: