Српски Покрет Двери - Лого

Двери Чачак: „Форверк“ као пример стране инвестиције на штету домаће привреде

Српски покрет Двери сматра да је компанијa „Форверк”, тзв. великa странa инвестицијa у привреду града Чачка, у ствари, инвестиција коју смо сви ми као порески обвезници скупо платили. Она је један од примера како напредњачка власт уговара стране инвестиције на штету својих грађана, као и домаћих привредника и предузетника.

    Много тога је спорно у овој инвестицији коју је спровела градска власт на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем:

 • За изградњу ове компаније власт је поклонила земљиште вредно 4,3 милиона евра. Закон о подстицајима за стране инвеститоре даje могућност да се земљиште да на бесплатно коришћење или уз малу накнаду док страна компанија послује у оквиру фискалног система Р.Србије, а у овом случају се ишло на поклањање земљишта. Питамо власт зашто?
 • Бесплатно је инфраструктурно опремила „Форверк” (гасни, струјни, водоводни прикључци и грађевински радови)- до данас непозната вредност тог инфраструктурног улагања. Питамо власт када ћемо то сазнати?
 • Спорна је студија оправданости улагања. Урађена је од стране некомпетентне и заинтересоване стране, што је ван сваке праксе.
 • Нарушава се институт забране монопола на тржишту и фаворизовање учесника у привреди од стране државе.
 • Јавност нема податке колико је до сада град Чачак приходовао на име убирања пореза од момента почетка рада компаније „Форверк“.
 • Није испуњена уговорна обавеза о темпу упошљавање локалне радне снаге.
 • Структура запослених je по територијалном принципу.
 • Бројне републичке повластице по радном месту (директна премија, пореске олакшице)
 • Евидентно страначко запошљавање.
 • Мобинг, корупција, нетраспарентност, заобилажење инспекцијских служби.
 • Није урађена студија утицаја рада компаније на животну средину. Које су мере које суспензију евентуални негативни утицај на околину, да ли се спроводе, ко их контролише, има ли евиденције о контроли?

 

Српски покрет Двери, обећава да ћемо као будућа власт преиспитати све сумњиве инвестиције и приватизације, а све оне који су се огрешили о закон позвати на одговорност. Залагаћемо се да се много више субвенција и подстицаја даје домаћим привредницима и пољопривредницима, а поготову младима који желе да покрену неки свој посао. У последњих десет година власт је 96,5% свих субвенција давала странцима, а свега 3,5% домаћим компанијама. Двери ће то преокренути у корист домаће привреде и пољопривреде.

Зато 3. априла гласајте за Коалицију Српски покрет ДВЕРИ-ПОКС-Патриотски блок за обнову Краљевине Србије и председничког кандидата ове коалиције, нашег Чачанина Бошка Обрадовића.

ГрО Двери Чачак

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: