Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: Како нико није одговоран за пад моста у Овчар Бањи и губитке људских живота?

На основу одговора министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића на посланичко питање народног посланика Бошка Обрадовића изводи се закључак да нико није крив за погибију две и повређивање више особа приликом пада висећег моста у Овчар Бањи 13. октобра прошле године. 

    У поменутом одговору надлежног министра се каже да је 28. септембра 2022. године градски грађевински инспектор обавио теренски инспекцијски надзор и констатовао раније утврђену чињеницу стручне службе ЈП Градац да мостови нису безбедни за коришћење, као и да је 5. октобра 2022. године донето решење о забрани коришћења мостова, а ЈП Градац наложено да постави физичке препреке како би се спречила могућност преласка преко мостова и табле са обавештењем о опасности коришћења ових мостова. Истим решењем од 5. 10. 2022. године ЈП Градац је такође наложено да обави неопходну санацију мостова како би они били стабилни и безбедни за коришћење, и то у року од три дана. С обзиром да ово није учињено, осам дана касније дошло је до трагедије, а издате наредбе извршене су тек после пада висећег моста и погибије двоје туриста и тешког повређивања више њих. То признаје и сам министар у свом одговору када констатује да су републичка и градска грађевинска инспекција свом послу приступиле тек 14. октобра, односно сутрадан након трагедије, а да је посао завршен 21. Октобра. Управо се из овог одговора министра види ко је крив за ову трагедију – онај у градској власти, републичкој и градској грађевинској инспекцији и ЈП Градац који није на време реаговао и мостове ставио ван употребе, а онда их и санирао.

Из поштовања према погинулим и повређеним особама које су као туристи били гости нашег града не можемо се помирити са оваквом неодговорношћу. Постављамо питање градској и републичкој власти ко је крив што санација ових мостова није рађена годинама уназад и како то да је тек 5. октобра 2022. године наложено ЈП Градац да се крене у санацију? Да ли је таквих захтева према овом предузећу било и раније? Како је могуће да мост нема ни грађевинску ни употребну дозволу још од свог подизања, што значи да нема ни доказа о безбедности и гаранцијских рокова? Да ли је морала да се догоди овако страшна несрећа па да се озбиљно поставе питања безбедности мостова?

Проблем је што имамо посла са влашћу која генерално не брине за безбедност грађана, почевши од проблема све већег загађење ваздуха, путева на којима се гине, експлозија у ,,Слободи”… Доласком на власт Двери ће ове немиле догађаје посебно испитати и позвати на одговорност све надлежне у службама градске власти који су одговорни за чињење или нечињење по питању безбедности свих грађана и гостију нашега града.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: