Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: Катастрофа у Овчар Бањи на Међународни дан смањења ризика од катастрофа

Градска организација Српског покрета Двери из Чачка изражава најдубље саучешће породицама настрадалих у јучерашњој несрећи која се десила у Овчар бањи, где је приликом пада пешачког висећег моста дошло до трагедије у којој су страдале две особе, а више њих је повређено.

     Учесници поклоничког путовања, који су из Републике Српске јуче пошли ка манастиру Ђунис застали су да посете манастире у Овчарско-кабларској клисури. У пратњи својих парохијских свештеника, упутили су се пешачким висећим мостом преко реке Западне Мораве ка манастиру Никоље. Иако су предходно добили упутства да се мост прелази у мањим групама, у једном тренутку дошло је до концентрисања већег броја особа на мосту, посебно на средини. Услед преоптерећења и осцилирања моста, дошло је до тренутног и целокупног урушавања моста и пада у реку. Све особе које у биле на мосту, упале су у воду.

Овим путем желимо да похвалимо све који су одмах приступили акцији спасавања. Исто тако и надлежне службе које су у најкраћем року дошле до места несреће и адекватно збринуле повређене. Нажалост, две особе нису преживеле пад у реку.

 

Чланови нашег покрета су при посети места несреће имали прилику да се лично увере у околности које указују на недовољну бригу надлежних за безбедност. Наиме, преко моста је водила једна од уређених пешачких стаза кроз овај предео изузетних одлика. Овчарско-кабларском клисуром управља Туристичка организација Чачка. Испред моста је, додуше, уредно постављен путоказ којим се пешаци, рекреативци упућују на прелаз реке. Али је сам прилаз прилично небезбедан, тик поред магистрале којом се одвија интензиван саобраћај. Скретање на паркинг простор из правца Ужица није дозвољено јер се прелази пуна линија. Са необележеног паркинга, пешаци силазе стрмим степеништем коме делом недостаје заштитна ограда. Даске на мосту су прилично старе, као и сам мост, за који не знамо када је последњи пут контролисан.

Поред Туристичке организације Чачка, морамо поменути и чачанску Цивилну заштиту, која је у више наврата спроводила своје активности око овог моста. Често су га користили, али никада нису указали на угрожену безбедност и евентуално дали налог да се недостаци реше. А гле чуда, јуче је управо Цивилна заштита Чачак имала показну вежбу ,,ЗАПАД 2022” којом је обележавала Међународни дан смањења ризика од катастрофа.

Све ово је довољно да укаже на пропусте у управљању које врши Туристичка организација Чачак, као и Градска управа и градоначелник Милун Тодоровић који су им надређени.

Обзиром да је јуче дошло до трагедије, захтевамо од Туристичке организације Чачак да откаже све забавне манифестације које су планиране за данас и у дане викенда, а да град Чачак прогласи дан жалости за сутра 15.10.2022.године.

ГрО Двери Чачак

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: