Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: Подршка оправданим протестима произвођача млека

ГрО Двери Чачак пружа пуну подршку оправданим протестима произвођача млека незадовољних висином премија за млеко и субвенцијама по грлу стоке што смо практично показали придруживши им се у блокади магистралног пута Чачак- Краљево у Мрчајевцима. 

    У недељу 26.2.2023. године у Мрчајевцима је одржан протест произвођача млека и блокада магистралног пута Чачак- Краљево. Произвођачи млека наглашавају да је стање у том сектору неиздрживо, јер се повећавају губици због ниске откупне цене млека, поскупљења сточе хране тако да домаћини све чешће продају краве што даље утиче на смањење производње млека. За лоше стање криве власт, али опет ових дана покушавају да у преговорима са Владом и ресорним министарством издејствују повећање откупне цене млека са 10 на 20 динара, али и повећање субвенције по грлу стоке са 20.000 на 40.000 динара свесни тога да ни ове цене не би гарантовале њихово стабилно и сигурно пословање. Са друге стране власт кроз своје медије обмањује и произвођаче млека и јавност да су прихватили све услове сточара и да држава Србија никад више новца намењеног пољопривреди није имала у свом буџету.

Већ годинама напредњачка власт у Србији игнорише потребе домаћих пољопривредних произвођача, у овом случају произвођача млека, радећи за стране интересе субвенционишући стране компаније нашим парама из буџета, а све на уштрб домаћег произвођача. Годинама напредњачка власт уништава сваки вид пољопривредне производње, јер нема системских решења за проблеме у пољопривреди, нема заштите домаћих пољопривредних произвођача и њихових производа одговарајућим субвенцијама или прелевманима у неравноправној утакмици са страним произвођачима издашно субвенционисаним од стране својих држава. Годинама се увозе све веће количине млека док домаћи произвођачи немају где да пласирају свој производ. За странe компаније је све слободније српско тржиште, у последње време и захваљујући нерационалним Вучићевим пројектом званим ,,open balkan”, који ће ставити катанац на многа наша пољопривредна домаћинства.

Ниска откупна цена млека уз све већа улагања су разлог што многи сточари смањују свој сточни фонд тако је данас у Србији свега око 180.000 крава за мужу, а пре пет до шест година их је било 450.000 до 500.000 да не говоримо о времену од пре 10-12 година када је било и преко 850.000 грла. У цени литра млека пољопривредни произвођач без субвенција учествује са 1/4, а 75% поделе прерађивачи, млекари и трговци.

Јасно је да је повећање субвенција само краткорочно решење, али узимајући у обзир ситуацију на домаћем тржишту млека, повећање цена сточне хране, цене семена, ђубрива, дизела и свих других инпута за пољопривредну производњу, подржавамо захтеве домаћих произвођача млека како би се донекле ублажили негативни ефекти лоше вођене аграрне и свеукупне економске политике владајућег режима.

Као дугорочно решење конкретно можемо предложити да трeба радити на стварању сигурних уговорних веза између примарне производње и прерађивача и субвенционисању изградње малих прерађивачких капацитета за млеко по принципу породичних или удруживањем у задруге као и уговарање пласмана млека са одређеним институцијама или установама типа обданишта, школа, болница, старачких домова и слично што би омогућило стабилне приходе и улагање у повећање сточног фонда. 

Двери ће као будућа власт, водећи се принципима економског патриотизма садржаним у нашем програму, одговорно решавати проблеме пре свега домаћег пољопривредника на систематски начин, стварајући могућност свим произвођачима да стабилно послују, пласирају своје производе и од тога достојанствено живе.

Примаријус др Милан Рогановић 

Председник ГрО Двери Чачак 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: