Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: Вратићемо Чачку његов некадашњи градски шмек

Нико рационалан не би затворио најпрометнију саобраћајницу (улица Жупана Страцимира), у граду у коме је саобраћајни колапс свакодневница. Нико добронамеран не би најрепрезентативнији градски простор (између Цркве и Гимназије) решио иза очију јавности, на намештеном послу. Нико, са иоле укуса и поштовања према историјском наслеђу, не би најстарији чачански урбани простор решио на помодарски и јефтин начин, а то управо градска власт планира са будућим Тргом Надежде Петровић.

    Драго нам је што чачанска власт, услед немања својих идеја, често копира идеје Двери, па тако и обнову првог чачанског трга, али смо згранути због начина на који их спроводе. Баш као код уређења дела градске плаже, тако и код уређења најстаријег чачанског трга једини мотив актуелне власти је како наместити послове буразерским фирмама и приказати слику као да се нешто ради, необазирући се уопште на шири контекст и значај простора.

Просто је невероватно да у актуелној власти нема никога ко би указао на накарадност решења којим се уређују градски простори од изузетног значаја, да им објасни да Чачак има своју урбану историју и да је имао свој, препознатљив, градски шмек. Предметни простор је оличење свега тога и највреднија архитектонска композиција у Чачку. Зато се никако не сме олако схватити.

Нарочито је скандалозан начин којим се дошло до решења будућег Трга Надежде Петровић. Ако се ради о највреднијем простору у граду (а ради се), онда се мора израдити најбоље могуће решење. То се може постићи или јавним конкурсом – где ће позитивна конкуренција и надметање изнедрити најквалитетније решење – или посао препустити реномираним архитектинским бироима који имају доста искуства са оваквим пројектима.

Управо супротно примерима добре праксе, добили смо једно јефтино, неугледно решење које ни по чему не одговара значају овог простора и које је, највероватније, последица „дилова“ између градске власти и појединих произвођача бехатона, израђена далеко од очију јавности, нарочито оног стручног дела јавности.

Верујемо да Чачани неће подлећи пред новом обманом Милуна Тодоровића и да им је стало до културе, изгледа и традиције нашег града. Двери им обећавају да ће, када дођу на власт, преправити сва ова накарадна решења позитивном селекцијом на јавним конкурсима и ангажовањем реномираних архитектонских бироа. Ослободићемо будућа решења од притисака малограђанштине, корупције и крупног капитала који тренутно владају нашим градом. Вратићемо Чачку његов некадашњи градски шмек. То вам обећавамо.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: