Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Да није скупо, било би смешно

На последњој седници Скупштине општине, далеко од очију јавности, донета је још једна необична и дискутабилна одлука у режији владајуће већине. Под тачком 6 Дневног реда, одлучено је да се за потребе ЈКП Горњи Милановац купе један дрон и четири фото клопке-ловачке камере. Из поменуте одлуке види се да су посебна средства намењена и за израду и постављање табли на очишћеним депонијама. Очигледно је да је циљ да се помоћу дрона и поменутих камера надгледају дивље депоније из ваздуха и усниме они који на њима одлажу отпад. Нас ово неодољиво подсећа на оне већ добро познате „паметне контејнере“ за које су потпуно непотребно потрошене велике паре. Изгледа да ће се и сада десити нешто слично.

     Јесте да се већ увелико налазимо у 21. веку и да на сваком кораку постоје различите техничко-технолошке новотарије, али не могу и не треба све да се примењују свуда и на сваком месту. Што се дивљих депонија тиче, ствар је по нашем мишљењу врло једноставна. Тамо где грађани имају навику, или потребу да одлажу отпад треба поставити одговарајуће контејнере. Контејнери требају да буду пространији и посебно за обичан и кабасти отпад. Редовно их треба по одређеном распореду обилазити и празнити. Такође, било би добро да се на сваки контејнер видно напише и број телефона на који грађани могу да пријаве уколико се напуни пре планом предвиђеног пражњења. И то би било сасвим довољно.

Мислимо да је надзирање дроном бесмислено. Јер, ако они који бацају смеће на недозвољеном месту могу да приђу том месту, онда могу и они који га контролишу и одржавају. А ловити неодговорне грађане фото колопкама-ловачким камерама је у најмању руку увредљиво. Прво, то што бацају смеће на неодговарајућа места није само њихова кривица. Пре ће бити да је то кривица оних чији је посао да добро испланирају број и распоред контејнера, као и динамику њиховог пражњења. Друго, нису они највећи и најопаснији криминалци у овом друштву да их треба ловити као дивље животиње. Има много већих, сви то знамо. И, најзад, дивље депоније настају најчешће тамо где су неуређене јавне површине. Ако би се оне уредиле онако како треба и редовно одржавале сигурно би се грађани устручавали да ту одлажу смеће. Примера ради, никоме не би пало напамет да стару веш машину баци у градски парк.

На крају, одлагање отпада је у данашње време озбиљна и одговорна активност. Најпре због очувања животне средине и прикупљања вредних секундарних сировина. На томе код нас ова власт готово ништа није урадила. Селекција отпада се и даље ради онако како су то још социјалисти увели када су били на власти. Никаквих новина у међувремену није било, а на едукацији и стимулисању грађана не ради се мало, или скоро ништа.

Медијски тим
ОО Двери Горњи Милановац

* Извор насловне фото: АП/Вечерње Новости

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: