Српски Покрет Двери - Лого

Двери Горњи Милановац: Изаћи на референдум и гласати против!

Оваквог референдума, са оваквим нејасним питањем и без довољно отворених медија за широку јавну дискусију, још није било. Сматрамо да грађани нису довољно упознати са свим манама и опасностима које доносе предложене промене Устава и да је најбоље да изађу на бирачка места и да их одбаце.

    Пре него што вам шире образложимо овај наш став, рећи ћемо вам само да је Владимир Ђукановић, мастер правних наука, високи функционер СНС-а, народни посланик и Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Скупштине Србије и члан Одбора за контролу служби безбедности, више пута јавно изнео свој став да ће гласати против предложених промена Устава!

Питамо се, ако један тако угледни члан владајуће странке, и сигурно њен најмеродавнији посланик за правосудна питања, има негативан став у погледу предложених промена Устава, зашто се грађанима саветује да их прихвате? Одакле право Дејану Ковачевићу да са функције председника општине позива грађане да изађу на референдум и гласају „за“? Нико му не брани да то ради испред своје странке, мада се питамо да ли је он стручнији и упућенији од његовог партијског колеге Владимира Ђукановића?

Двери су као искрено патриотска и одговорна странка одмах схватиле о каквим се проблемима ради и заузеле став да се на референдум мора изаћи и гласати против. Разлози за то су следећи.

Овај референдум је расписала једнопартијска скупштина изабрана на нелегитимним, противуставним и у здравствено небезбедним условима у сред пандемије. Та скупштина је свој легитимитет изгубила одмах по свом формирању, што је и сам Александар Вучић признао скративши њен мандат и најавивши ванредне изборе за 3. април. Питање је зашто ова скупштина, пар месеци пре свог распуштања, хоће да промени Устав? Зар није боље да то уради нова и, надамо се, регуларна скупштина?

Коме је, заиста, јасно шта значи референдумско питање „Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?“ Колико је људи стварно прочитало и разумело оне листиће које смо добили поштом од изборних комисија? Зашто су у њима изнети само разлози који су „за“, а не и они који су „против“?

Нема сумње да се ове уставне промене врше по диктату Европске уније зарад отварања неког од предприступних поглавља, иако је свима јасно да они уопште и не желе да нас приме у ЕУ. Зашто од нас траже да судије и тужиоце бирамо на начин на који се то не ради ни у једној значајној земљи ЕУ (Немачка, Италија, Француска)? Нека мишљење Венецијанске комисије прво прихвате земље чланице ЕУ, па ћемо ми.

Ако нам други буду постављали и бирали судије и тужиоце, у чије име ће се онда доносити пресуде. Сигурно не „у име народа“ као до сада. Можда „у име страних интереса“ или ко зна чега и кога.

До изласка на референдум је неколико дана. Очекујемо да наредних дана медији, који су већински под контролом власти, ипак неће стварати такву атмосферу код народа у којој ће се они који буду гласали „против“ изједначавати са државним непријатељима. Такође, очекујемо да се референдум неће затрпавати различитим аферама и трачевима, како би се пажња гласача одвукла на другу страну.

Референдум је основни облик непосредног учешћа грађана у вршењу државне власти У условима када је укинут цензус, за промену Устава неопходно је да на референдум изађе буквално само један гласач, уредно уписан у бирачки списак, и да гласа „за“. Због тога је неопходно да сви који су против изађу на своја бирачка места и да заокруже „НЕ“.

Постоји оправдана бојазан код дела грађана и опозиције да је референдум намештен и да ће као и на изборима, на референдуму бирачка воља бити покрадена. Двери и Патриотски фронт, заједно са још седам ван парламентарних опозиционих странака именовали су своје чланове гласачких одбора на свим бирачким местима у нашој општини. Око сто тридесет наших активиста, присталица и симпатизера, а уз помоћ свих мештана наше општине који изађу на гласање, имаће задатак да контролишу ток гласања и да се изборе да воља гласача буде испоштована.

ОО Двери Горњи Милановац

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: