Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Литије за спас Србије и молебан за очување светиње брака и породице

У недељу на Усековање 11. септембра 2022. године у Београду одиграо се један од највећих догађаја европског и светског хришћанства.

     У Богородичном, српском престоном граду, јавно је исповедана вера читавог једног народа. То је нови тријумф Православља. А беседа Његове Светости Патријарха најзначајнији је говор овог времена једног поглавара Помесне Православне Цркве.

Величанствена и достојанствена поворка од Патријаршије до Храма Светог Саве литијала је улицама главног града. Носили смо иконе, крстове и друге црквене реликвије. Али пронели смо и мир и веру и највећу српску заставу.

Одржан је и молебан испред Саборног храма Светог Саве који је служио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Ипак све је засенила патријархова беседа након молебана. Једноставно је надмашила сва очекивања и надвисила све што је до сада на ову тему речено од стране политичара и разних аналитичара и новинара. У маси од 50, 60, 70, а можда и стварно свих сто хиљада присутних верника осетило се огромно олакшање већ на прве речи патријархове. Убрзо су се чули и узвици одобравања. А потом, сасвим неочекивано и за овакве прилике и места неуобичајено, присутан народ је све чешће дугим аплаузима прекидао беседу.

Целу беседу можете прочитати на следећем линку овде.

Обзиром да су поједини медији, а и неки недобронамерници на друштвеним мрежама, намерно погрешно интерпретирали поједине делове ове беседе, цитираћу неколико пасуса.

„Кажу: „Зар Бог није дао слободу човеку?“. Да, јесте. Али, апостол Павле је рекао: „Све ми је дозвољено, али није ми све на корист“. Дакле, није свака слобода спасоносна и смислена. Отуда је за нас православне хришћане неприхватљива LGBTQ+ идеологија.“

„Међутим, одмах да подвучем да смо истовремено против сваке врсте насиља, да смо против презира, мржње, прогона и жигосања оних који деле те идеје, поготово ако се насиље чини у име Цркве, и у име Христа. Штавише, знам да има много људи из те популације који су бољи од мене, али који носе свој крст и боре се са својим искушењима и који нису ни за каква парадирања. Верујем да и ви имате таква искуства. Ми им не судимо, не оптужујемо их и не осуђујемо. Бог је судија свима, па и нама овде сабранима. Као хришћани молимо се и за њих, јер су и они наши ближњи.“

„Не можемо прихватити да се медији, просвета, култура, али и политичке установе претворе у средства сталног и перманентног психолошког и моралног притиска у служби насилног социјалног инжењеринга. Ми не можемо дозволити да та идеологија мења модел друштва којим наш народ живи откад зна за себе.“

„Па ко води крсташки рат? Други су дошли у нашу кућу и нама пропагирајући своје идеје поткрадају нас и намећу их. Они хоће да нам кажу какви треба да будемо. Ми смо објекти у овој причи и ми смо они који су изложени насиљу. Силују нам памет! Силују нам душу! Хтели би, али неће моћи!“

Такође је веома важно да је Патријарх јасно упутио следећи захтев властима:

„Већ смо суочени са плодовима тихог инжењеринга те LGBT идеологије. Да неко не каже да претерујемо, да смо сумњичави, да претерујем: ових дана смо сазнали да су у уџбенике основних и средњих школа код нас испод жита, далеко од ока јавности, унете лекције које пропагирају родну идеологију. Ко је то учинио? Да ли је неко вас, чија деца иду у школу, питао нешто о томе? Да ли сте сагласни? Ако вас пак није питао, а ја знам да није, тражимо од надлежних органа да се одмах повуку из употребе сви уџбеници, приручници и помоћна наставна средства у средњим, основним школама и предшколским установама у којима постоје такве лекције.“

Општински одбор Двери Горњи Милановац организовао је одлазак свих заинтересованих за учешће на литији. Такође смо на улицама Београда срели и многе наше суграђане. Овим саопштењем желимо да патријархова беседа и речи допру и до оних који нису били на литији и молебану, без обзира ког су политичког става, које расе и вере, па чак и које су сексуалне оријентације. Српски покрет Двери у центру свог деловање и пре но што је ушао у политичке воде, имао је породицу као основни темељ и стуб друштва. На све ово већ одавно указујемо, а посебно на недопустиву промоцију ЛГБТ идеологије деци и омладини.

Обзиром на изазове и искушења са којима се наша Црква и њен верни народ суочавају, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, одлучио је да се, почевши од понедељка 12. септембра, у свим храмовима и манастирима Српске Православне Цркве на свим богослужењима произноси Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу.

Верни народ Епархијског намесништва таковског и грађани наше општине, надамо се колико већ данас, имаће прилику да и у нашим храмовима на богослужењима чују ову молитву и подрже оно што је у духу хришћанства, православља и светосавља:

“… да будемо оно што јесмо, да будемо оно што су били наши преци – да то исто буду и наша деца, да будемо оно што заправо јесмо од када за себе знамо, да будемо оно што је воља Божја, оно што Бог хоће од нас, а не оно што људи покушавају да добију.”

Небојша Станковић

председник ОО Двери Горњи Милановац

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: