Српски Покрет Двери - Лого

Двери Горњи Милановац: Литије за спас Србије и молебан за очување светиње брака и породице

У недељу на Усековање 11. септембра 2022. године у Београду одиграо се један од највећих догађаја европског и светског хришћанства.

     У Богородичном, српском престоном граду, јавно је исповедана вера читавог једног народа. То је нови тријумф Православља. А беседа Његове Светости Патријарха најзначајнији је говор овог времена једног поглавара Помесне Православне Цркве.

Величанствена и достојанствена поворка од Патријаршије до Храма Светог Саве литијала је улицама главног града. Носили смо иконе, крстове и друге црквене реликвије. Али пронели смо и мир и веру и највећу српску заставу.

Одржан је и молебан испред Саборног храма Светог Саве који је служио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Ипак све је засенила патријархова беседа након молебана. Једноставно је надмашила сва очекивања и надвисила све што је до сада на ову тему речено од стране политичара и разних аналитичара и новинара. У маси од 50, 60, 70, а можда и стварно свих сто хиљада присутних верника осетило се огромно олакшање већ на прве речи патријархове. Убрзо су се чули и узвици одобравања. А потом, сасвим неочекивано и за овакве прилике и места неуобичајено, присутан народ је све чешће дугим аплаузима прекидао беседу.

Целу беседу можете прочитати на следећем линку овде.

Обзиром да су поједини медији, а и неки недобронамерници на друштвеним мрежама, намерно погрешно интерпретирали поједине делове ове беседе, цитираћу неколико пасуса.

„Кажу: „Зар Бог није дао слободу човеку?“. Да, јесте. Али, апостол Павле је рекао: „Све ми је дозвољено, али није ми све на корист“. Дакле, није свака слобода спасоносна и смислена. Отуда је за нас православне хришћане неприхватљива LGBTQ+ идеологија.“

„Међутим, одмах да подвучем да смо истовремено против сваке врсте насиља, да смо против презира, мржње, прогона и жигосања оних који деле те идеје, поготово ако се насиље чини у име Цркве, и у име Христа. Штавише, знам да има много људи из те популације који су бољи од мене, али који носе свој крст и боре се са својим искушењима и који нису ни за каква парадирања. Верујем да и ви имате таква искуства. Ми им не судимо, не оптужујемо их и не осуђујемо. Бог је судија свима, па и нама овде сабранима. Као хришћани молимо се и за њих, јер су и они наши ближњи.“

„Не можемо прихватити да се медији, просвета, култура, али и политичке установе претворе у средства сталног и перманентног психолошког и моралног притиска у служби насилног социјалног инжењеринга. Ми не можемо дозволити да та идеологија мења модел друштва којим наш народ живи откад зна за себе.“

„Па ко води крсташки рат? Други су дошли у нашу кућу и нама пропагирајући своје идеје поткрадају нас и намећу их. Они хоће да нам кажу какви треба да будемо. Ми смо објекти у овој причи и ми смо они који су изложени насиљу. Силују нам памет! Силују нам душу! Хтели би, али неће моћи!“

Такође је веома важно да је Патријарх јасно упутио следећи захтев властима:

„Већ смо суочени са плодовима тихог инжењеринга те LGBT идеологије. Да неко не каже да претерујемо, да смо сумњичави, да претерујем: ових дана смо сазнали да су у уџбенике основних и средњих школа код нас испод жита, далеко од ока јавности, унете лекције које пропагирају родну идеологију. Ко је то учинио? Да ли је неко вас, чија деца иду у школу, питао нешто о томе? Да ли сте сагласни? Ако вас пак није питао, а ја знам да није, тражимо од надлежних органа да се одмах повуку из употребе сви уџбеници, приручници и помоћна наставна средства у средњим, основним школама и предшколским установама у којима постоје такве лекције.“

Општински одбор Двери Горњи Милановац организовао је одлазак свих заинтересованих за учешће на литији. Такође смо на улицама Београда срели и многе наше суграђане. Овим саопштењем желимо да патријархова беседа и речи допру и до оних који нису били на литији и молебану, без обзира ког су политичког става, које расе и вере, па чак и које су сексуалне оријентације. Српски покрет Двери у центру свог деловање и пре но што је ушао у политичке воде, имао је породицу као основни темељ и стуб друштва. На све ово већ одавно указујемо, а посебно на недопустиву промоцију ЛГБТ идеологије деци и омладини.

Обзиром на изазове и искушења са којима се наша Црква и њен верни народ суочавају, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, одлучио је да се, почевши од понедељка 12. септембра, у свим храмовима и манастирима Српске Православне Цркве на свим богослужењима произноси Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу.

Верни народ Епархијског намесништва таковског и грађани наше општине, надамо се колико већ данас, имаће прилику да и у нашим храмовима на богослужењима чују ову молитву и подрже оно што је у духу хришћанства, православља и светосавља:

“… да будемо оно што јесмо, да будемо оно што су били наши преци – да то исто буду и наша деца, да будемо оно што заправо јесмо од када за себе знамо, да будемо оно што је воља Божја, оно што Бог хоће од нас, а не оно што људи покушавају да добију.”

Небојша Станковић

председник ОО Двери Горњи Милановац

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: