Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Позивамо директора ЈКП-а да казни прво самог себе!

За грешке на рачунима за воду не може бити само један кривац, ради се о целокупном ланцу запослених и њихових надређених све до директора.

    Ко ради тај и греши, грешке су саставни део свакодневног живота. Нема непогрешивих. Људски је признати своју грешку и поправити је онако како то треба, максимално водећи рачуна да се оштећени обештети и никао поново оштети.

На жалост није први пут да критикујемо рад руководства Јавног комунално предузећа Горњи Милановац. Критиковали смо и ту већ устаљену праксу нередовног очитавања водомера на територији целе општине, такође и коришћење службених возила за ту сврху. Пре пар година су управо те раднике ангажовали да разносе Ковачевићев Информатор.

Последња два очитавања водомера на градском подручју била су у априлу и сада крајем јула!? А поскупљење би требало да важи од 1. јула. Волели би да знамо како мисле да тачно утврде колика је била потрошња воде у јулу месецу? Сетимо се, тог месеца је било честих кварова и искључења воде, такође је била на снази забрана коришћења воде за заливање башти, травњака, цвећа и прање аутомобила – рестрикција због суше.

Према томе једино решење које неће бити опет на штету грађана који редовно плаћају своје рачуне и нису криви за пропусте и немар ЈКП-а, јесте да се примена новог ценовника свих услуга помери и важи од 1. августа. Али, било би поштено да то важи за све становнике наше општине.

Грађане и те како интересује ко је крив. Свесни смо сви да кривица није само онога ко је писао рачуне. Да су водомери редовно читани до грешке не би могло да дође. Кажу био радник на боловању. У реду могуће је, али зашто пословођа није направио реорганизацију и нашао замену? Шта је са руководиоцем сектора, руководиоцем техничких служби, помоћником директора па и самим директором. Како су свима њима могли да промакну драстично увећани рачуни? Председник општине је у најави овог поскупљења рекао да ће то бити свега 400 динара по просечном домаћинству. А рачуни су дупло, а некима и вишеструко увећани!

Много је грешника у ланцу, али одговорност пре свега мора да преузме директор. Поштено би било да понуди оставку из моралних разлога, а да не помињемо руководећу (командну) одговорност.

Што се пак тиче новог ценовника у суштини је вероватно реално да дође до поскупљења и ових услуга, јер је инфлација учинила своје. Међутим, проблематична је нова ставка „ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ВОДЕ“. Пре свега није добро дефинисана, јер се ради о пречишћавању отпадних вода. Јасно је да је овај нови намет на кућни буџет грађана у ствари покривање трошкова и губитака нечијег несавесног рада. У каквоме је стању, и зашто, пречистач отпадних вода у Млаковцу, односно да ли је у функцији? Да подсетимо да је министарка Ирена Вујовић приликом посете Горњем Милановцу најавила помоћ Владе у изградњи канализационе мреже у приградским месним заједницама, а потом и у варошицама. У другој фази, рече председник општине, градиће се пречистач отпадних вода. Шта онда ми ово у ствари плаћамо?

А грађани још увек не знају тачно ни шта плаћају под ставком „ОДРЖАВАЊЕ ВОДОВОДНОГ ПРИКЉУЧКА“. Шта у опште то обухвата? Поготово је проблематично што се наплаћује у стамбеним зградама свим станарима, мада зграде имају само један водомер и један прикључак. А и то је поскупело.

Поскупело је и одвожење смећа. Вероватно да би се поправили сензори и уређају за дојаву попуњености „паметних“ контејнера. Боље да су нас одмах послушали и уместо бацања милиона динара у контејнере, запослили раднике који ће редовно да читају водомере, а уз пут су могли да дојављују да ли има препуних контејнера.

Само бољом организацијом и са малим бројем новозапослених радника могу се редовно очитавати сви водомери у граду и на територији општине. Довољно је да видимо како то функционише у другим, много већим градовима. Важно је да се увек истог датума у месецу очитава водомер. Не мора то да буде истог датума за територију целе општине. Један радник који само то ради може у току месеца да прочита близу хиљаду водомера.

И на крају, морамо да нагласимо да је нетачна тврдња директора Лазића да је ставка за пречишћавање воде била и раније али садржана у цену воде. Доказ за то су рачуни у месним заједницама које немају канализацију и немају ову ставку на новим рачунима. Али цена воде је њима раније била иста као и у градском подручју. Нешто се ту не слаже! Да нису они раније плаћали пречишћавање отпадних вода које су завршавале у септичким јамама? А ту је спорно и то што се ова накнада наплаћује по утрошеном кубику воде. Па не заврши сва вода са чесме у канализациону мрежу.

Поштовани суграђани, у ствари права цена кубика воде сада вам је 72,00 динара без ПДВ-а, односно 79,20 динара са ПДВ-ом.

Медијски тим
ОО ДВери Горњи Милановац

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: