Српски Покрет Двери - Лого

Двери Горњи Милановац: Шта је следеће?

Свако од нас носиће део огромног бремена ако не исправимо сопствену грешку и спречимо их да и даље уништавају све чега се дотакну, јер историја нашег града не почиње од њих. 

      Двери Горњег Милановца се придружују иницијативи против промене намене Дома културе, првобитног Дома ЈНА. Све приче и несувисла правдања тренутне локалне структуре у Таковској број 2, морају пасти у воду. А то је управо прилика нас горњомилановчана да за наше протесте средом не тражимо примере насиља у престоници. Хајде да кажемо да нећемо више трпети насиље коме смо изложени од како су нашом грешком „они“ уопште ушли у горе поменуту зграду.

Изместили су сточну пијацу и она више не ради. Прво су укинули вашаре, а онда их изместили поред реке и убили им сву драж. Преузели су све сеоске домове и сведоци смо да скори сви пропадају. Асфалтирају улице у децембру, па их после сваке године „ревитализују“. Планирају да праве лифтове у својој згради, а породиље износе на носилима као у Колубарској бици. Реновирају болницу тако што офарбају фасадну циглу, а мокри чворови су и даље као у филмовима страве и ужаса, базене отварају у септембру, а топлане у јануару… да и не помињемо паркинг места и аутобуска стајалишта. Једино што им нисмо дозволили је да нам направе асфалтну базу на мање од два километра од центра града. А зашто управо то не би био рецепт како и сада да делујемо?

Да се разумемо, Дом ЈНА је општина добила од тадашње Војске Југославије још пре бомбардовања. Након петооктобарских промена и губитка власти социјалиста у нашој општини, Дом је враћен војсци. Тадашња структура, војна и политичка није хтела да се Дом да „револуционарима“. Но све је лагано поново легло на старо, социјалисти су се вратили на власт, а Дом је опет предат општини. Пре свега зато што је по тадашњим, а и садашњим војним формацијама Горњи Милановац изгубио статус гарнизона, постао је гарнизоно место кога не следује да има овакав објекат.

Иначе морамо да истакнемо, пошто председник општине није упућен, Домови ЈНА су били објекти културе. У њима јесу били и ресторани и вршене су одређене угоститељске делатности, али то је радила искључиво војно угоститељска установа. А ресторан Дома ЈНА у Горњем Милановцу је био културно место, старији суграђани то врло добро памте. Градска кафана је постао у време када је Дом био општински.

Такође, овај Дом никада није био стамбени објекат. Деведесетих година прошлог века у делу Дома збринуте су прогнане и избегле породице припадника војске из бивших југословенских република, па је привремено постао нека врста принудног смештаја. Управо и повод да се домови дају општинама јесте био да се на рачун тога омогући изградња станова за ове породице. Зграда нашег Дома не може бити стамбени објекат без озбиљне грађевинске преправке, јер нема мокрих чворова, одговарајућу канализациону и водоводну мрежу, да не помињемо прозоре и много што шта друго.

У делу зграде Дома ЈНА који се планира да буде хотел, била је библиотека, читаоница, шах-сала, клуб за пријеме и мање конференције, фото-лабораторија, учионице за разне секције, стони тенис сала, куглана, трим сала… Замисао је била да се комплетан Културни центар пресели ту, а да се зграда Старог суда, као историјски и заштићен објекат, преуреди у музејски комплекс и репрезентативни објекат, како би се спречило даље урушавање и нарушавање њене првобитне структуре. А ови „напредни“ сада хоће да из пепела праве дворац у Такову, док историјску зграду по којој смо најпрепознатљивији, одакле је војвода Живојин Мишић командовао 1. армијом за време Колубарске битке и даље излажу зубу времена и „савременим глодарима“. За тај дворац има пара, а Дом мора сам да се „финансира од продатих улазница за биоскопске представе“!? Већа глупост се одавно није чула у локалним скупштинским клупама!

Када смо већ код нелогичности такве врсте, поставља се и низ других питања уколико ту буде хотел. Шта је са паркингом, са местом где ће прилазити аутобуси да би „многобројни туристи“ изнели своје пртљаге? А одмах затим и шта ће бити након тих тридесет година када концесија истекне? Хоће ли општина да преузме хотел и шта да ради са њим? Или то можда председник планира да га узме лично за себе? Али очигледно није упознат да имамо два хотела у строгом центру града, ако изузмемо оближњу „Шумадију“ која није била рентабилна и продата је за мале паре.

И на крају, испред Општинске организације Двери предлажемо:

  1. суграђанима који протествују пртив насиља, да сви наредни протести почињу испред зграде Дома ЈНА, односно Дома културе,
  2. општинским челницима, да уколико не знају шта ће са Домом нека га оставе оваквог какав јесте, само нека му редовно мењају пресвлаку као ономад када смо их опоменули, доћи ће можда неки други који ће смоћи и воље и средстава да заврше започето,
  3. војној команди, знам да су им могућности ограничене, али ипак би требало да покушају и затраже Дом назад, то је једном већ успело па нека пробају опет.

 

Небојша Станковић 

ОО Двери Горњи Милановац 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: