Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Шта се кува у ЈКП?

Док радници штрајкују због лоших услова рада и малих плата директор купује себи нови службени ауто.

     Нешто се прича са страхом у очима и шапатом, а нешто је аргументовано и јавно се зна. Зна се да је директор, против кога постоји тужба због мобинга према радници, поново изабран након судског поништења претходног избора. Игром случаја ова радница му је била једини противкандидат и на том другом конкурсу. Захваљујући њеној тужби поништен је његов први избор за директора.

Зна се, мада не довољно јавно, да су радници запослени на изношењу смећа хтели да штрајкују, односно најавили су обуставу рада. Тражили су побољшање услова рада и веће плате. Као и да им се исплати од државе обећана једнократна помоћ. Директор се правдао да нема пара, али је зато себи купио нови службени ауто!?

Прича се да су међуљудски односи озбиљно нарушени, да има осветољубивости, присиле, уцена, претњи, једном речју страховладе. На другој страни послушни и полтрони се награђују постављењима на руководећа места!?

Зато питамо:

 1. Да ли је истина да су међуљудски односи у једној јавној институцији доведени дотле да нико не сме „да зуцне“?
 2. Да ли је истина да директор приморава руководиоце да кажњавају раднике, сматра их лошим ако нису ригорозни према својим подређенима?
 3. Да ли је истина да је још једна радница тужила ово предузеће? Је ли то решење за њихове проблеме? Треба ли сви да поднесу тужбе или има неко друго решење?
 4. Одакле пара за нови службени ауто ако фирма послује у тешким условима и нема за повећање плата и исплату обећане помоћи?
 5. Шта ће директору нови ауто?
 6. Где он то иде службеним аутом? За обилазак територије, за коју треба да је одговоран, довољан му је било који теренац, а њих ЈКП има сасвим довољно.
 7. Да ли је истина да у овој фирми има случајева да запослени одсуствују и по више месеци, а да их њихови надређени покривају?
 8. Где је и шта ради Самостални синдикат, једини и самим тим већински у овом јавном предузећу?
 9. Да ли је истина да је у Управном одбору подружнице овог синдиката остало само њих двоје? Остали чланови су дали оставке. Такође ни Надзорни одбор више не постоји из истог разлога. Ко одлучује у овом синдикату и коме да се радници обрате за решавање својих проблема? Радници се питају коме и где иду њихове чланарине и за шта се користе?

 

И на крају, пошто не очекујемо да ће ико из ЈКП Горњи Милановац реаговати, поставили би још два питања:

 • Ко је тај ко може да провери све ове наводе?
 • Да нису то наши изабрани одборници у локалној скупштини?

 

Јесу, они су једини надлежни, а и обавезни да контролишу рад свих јавних предузећа. Зашто господа „подизачи руку“ не раде свој посао? Да ли су и они нечим уцењени? То је данас постало популарно оправдање, почев од највиших нивоа власти.

Јер да се разумемо, све ово и рад и нерад, па чак и евентуални јавашлук, плаћају сви грађани наше општине и зато имају право да знају истину!

А на жалост, грађани ће платити и пресуде уколико оштећени радници добију на суду ЈКП.

ОО Двери Горњи Милановац

*Извор фото: лого jkpgm.rs

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: