Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Стварно, докле више?

Више пута смо указивали на различите неправилности у раду ЈКП. Последње што смо открили је нешто што је превршило сваку меру и што је нормалном човеку тешко да разуме. Ради се о управљању градским гробљем у Горњем Милановцу. 

   Сваке године, након новогодишњих празника, већи број наших суграђана добија обавештење да је потребно да плати десетогодишњи закуп за гробна места на градском горбљу, чији су корисници. Сигурни смо да већина то уредно и плати, јер желе да њихови преци мирно спавају на „оном свету“. Међутим, када измире ту своју обавезу према ЈКП-у, уместо рачуна и фискалног рачуна, добију неки уговор из кога се не види да су они измирили своју обавезу и шта им је све наплаћено.

Један наш члан је инсистирао да му се изда рачун за исплаћени износ, како би имао потврду да је измирио своје обавезе по уговору. Служби рачуноводства је при томе показао и како изгледа рачун који добија из ЈКП „Погребне услуге“ – Београд, када изврши уплату тамо. Захваљујући љубазности запослених у рачуноводству ЈКП-а, као и очигледним њиховим ванредним ангажовањем, добио је рачун. Изненадио се, међутим, када је видео да му је ПДВ обрачунат по стопи од 20%. У Београду за исту услугу (одржавање и закуп гробних места) обрачунавају ПДВ по стопи од 10%! За одржавање гробља у Милановцу, које се плаћа уз рачун за воду, ПДВ се обрачунава исто по стопи од 10%. Зашто је овде за закуп 20%? Неко очигледно греши!

Наш члан поставио је питање и зашто се закуп плаћа обавезно за 10 година унапред, односно, зашто то не може да се плаћа чешће и за краћи период, како је, иначе, у Београду? Одговор на то није добио. Да је то апсурдно није тешко схватити ако замислите да у пекари не можете да купите мање од 10 хлебова, или у продавници обуће мање од 10 пари ципела! Бесмислено!

Осетивши да овде много тога није у реду, заинтересовали смо се и за продају гробних места. Према ономе што смо сазнали, гробна места се као таква не продају, али се продају АБ опсези (вероватно армирано-бетонски), како стоји у ценовнику на сајту ЈКП-а. Цена се креће у распону од 96000 до 136000 динара. Међутим, од корисника који су у релативно скорије време куповали те опсеге сазнали смо да се ни њима не дају никакви рачуни, већ само неке признанице одштампане на штампачу. Из њих се не види колики је и да ли је уопште плаћен ПДВ. Штавише, на признаницама и не стоји да су платили АБ опсег него закуп гробних места! Наплаћују једно, а на признаницама пише нешто друго! Па, где то има? Ради се о великим цифрама и потребно је знати где иду те паре.

Угоститељ који не изда фискални рачун за најобичнију кафу, плаћа велику казну. Како је могуће да ЈКП за ове своје услуге не издаје фискалне рачуне?

Да ли они то злоупотребљавају посебна стања и осећања у којима се налазе грађани када сахрањују неког свог блиског, што би било, признаћете, морбидно?

Сматрамо да постоје сви услови да Пореска полиција Републике Србије под хитно изврши контролу рада ЈКП у Горњем Милановцу, да се грађанима обавезно издају рачуни и да се свима којима је погрешно обрачунат ПДВ врати новац.

ОО Двери Горњи Милановац 

Медијски тим

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: