Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Горњи Милановац: Варошица Рудник је кућа без домаћина

Савету месне заједнице на Руднику је одавно истекао мандат, а председник је дао оставку и награђен је одборничким местом. Последице оваквог односа општинских челника према месној заједници су све очигледније и све више на штету мештана. 

       На самом улазу у варошицу Рудник из правца Горњег Милановца, одмах после табле која то означава, изливају се фекалије. Разбијена је преливна цев из септичке јаме на узвишењу према Колонији. Ово је и раније био проблем, јер су се фекалије изливале кроз канал испод пута у ливаде и воћњаке и даље у оближњи поток. Вероватно је дошло до зачепљења тог канала, намерног или случајног, тако да се фекалије сада шире путем до оближњег пропуста и опет у ливаде и њиве.

Колико је то повезано са почетком изградње фекалне канализације на Руднику не можемо знати, али чињеница је да је негде у исто време почело и једно и друго.

Сличан проблем постоји и у Брезовачкој улици где се фекалије из канализације изливају у двориште приватне куће. И то је тако већ пола године.

У истој улици мало даље, пукла је водоводна цев и већ три месеца питка вода отиче. У испостави ЈКП-а су прво тврдили да то није њихова вода јер нису нашли трагове хлора!? Потом су послали екипу да отклони квар, почели су да копају па су брзо одустали. На крају су рекли да немају довољно људства како би због једне улице на Руднику слали екипе, када у граду имају много више проблема. А штета је огромна, питка вода отиче већ шест месеци. Тврде да неће бити проблема са водом на Руднику пошто је пало доста кише, а падаће и даље…

Како ли дотични руководиоци ЈКП-а мисле да преузму одржавање свих водовода на територији општине? Па још и када се заврше канализационе мреже у већим селима и варошицама…

Када смо код канализационих мрежа, извођач радова на Руднику, тренутно ради на две локације, у Малом рају и код стационара. Ломина улица је потпуно затворена за саобраћај. Рок за завршетак радова је био 19. јул. Након укопавање канализационих цеви и израде шахти, извођач радова има обавезу да асфалтира прекопано. А што се тиче прикључивања грађана на ову мрежу то ће решавати ЈКП. Значи опет ће се копати улице.

Важно је да да ће Визиторски центар бити завршен ове године и да базен ради, мада се и око њега изводе радови. То се види по великим количинама шљунка и другог материјал које свака већа киша спусти до раскрснице код поште.

Хронични недостатак места за паркирање у центру варошице додатно је појачан већим бројем возила којима долазе гости хотела и купачи на базен. А шлепери и тешки камиони и даље возе уским улицама, док њихови возачи као жонглери једном руком мотају волане, јер у другој држе мобилне телефоне. Застоји су чести, а и саобраћајни удеси, али кога то брига.

Зар не би могло барем за викенд, од петка у 15 часова до недеље у 22 да буде забрањен саобраћај за шлепере и тешке камионе? Али ко то треба да тражи и покрене? А тек, ко да реши? Већ годинама не могу да реше 50 метара тротоара. Пешаци, а међу њима ђаци и деца из одмаралишта морају да ходају коловозом. Ко је надлежан да поправи оштећену канализацију? Где су санитарна и грађевинска инспекција? Ко ће наредити ЈКП-у да поправи цев и ко ће платити насталу штету?

Јуче на Руднику није било струје од 9 до 14 часова, а ноћас није било воде. Пумпе нису радиле и базен се испразнио. Ако се томе дода и отицање воде због кварова, онда је питање да ли стварно Рудничани могу бити безбрижни јер је пало пуно кише.

Кажу да на Руднику живи ко мора и из ината, али варошица је сада и кућа без домаћина. А када кућа нема домаћина у њој газдују газде са свих страна.

 

ОО Двери Горњи Милановац 

Медијски тим 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: