Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Лајковац: Некадашња задруга у селу Јабучје данас је азил за псе

Село Јабучје у општини Лајковац данас је једно од највећих села у Србији, са преко три хиљаде становника и село које има изузетну историју.

    Толико је потенцијала која наша земља може да нам пружи, а скоро увек се изабере најгоре решење. Такав случај је и са некадашњом пољопривредном задругом у центру села, која данас служи као азил за псе. Требало се барем покушати да се задруга обнови и врати живот у село. До сада ниједна власт се није потрудила да се направи развојни план задруге и барем покуша да је оживи. Из оближње сеоске основне школе некада су ђаци долазили у задругу, где су у оквиру наставе имали и час пољопривреде, активно учествовали у садњи лука, кромпира, пасуља, купуса, парадајза и сви ти производе, које су својим радом правили, користили су се у школској мензи. Данас постоји само сета на период када се водило рачуна о томе шта значи пољопривреда и брига о њој. Многе генерације су васпитане да се управо ово не деси. А десило се.

Развој локалне задруге није потенциран. Развој пољопривреде, пољопривредне механизације, инфраструктуре, сточарства стављен је у други план. Небрига о селу довела је до последица које се данас, у периоду кризе, итекако осећају. Апелујемо да се хитно уради развојни план пољопривреде и сточарства на целој територији општине Лајковац.

Српски покрет Двери се залаже за корените промене на свим нивоима, развијање и улагање у домаће производне капаците, као и прављење опште позитивне атмосфере у друштву за развој пољопривреде и села. Потребан нам је нови ентузијазам целог друштва, поготово младих људи, као и осећање веће одговорности за очување свих пољопривредних ресурса које су наше генерације стварале кроз велики рад и оставиле на чување и унапређивање.

Држава Србија и Министарство пољопривреде морају да направе стратегију за развој руралних подручја и осигурају сигуран пласман производа из таквих подручја, као нешто најдрагоценије и најздравије што се производи у Србији. План и програм Српског покрета Двери је улагање државних ресурса у развој домаће привреде и пољопривреде.

Ненад Петровић

Председник ОО Двери Лајковац

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: