Српски Покрет Двери - Лого

Двери Лајковац: Некадашња задруга у селу Јабучје данас је азил за псе

Село Јабучје у општини Лајковац данас је једно од највећих села у Србији, са преко три хиљаде становника и село које има изузетну историју.

    Толико је потенцијала која наша земља може да нам пружи, а скоро увек се изабере најгоре решење. Такав случај је и са некадашњом пољопривредном задругом у центру села, која данас служи као азил за псе. Требало се барем покушати да се задруга обнови и врати живот у село. До сада ниједна власт се није потрудила да се направи развојни план задруге и барем покуша да је оживи. Из оближње сеоске основне школе некада су ђаци долазили у задругу, где су у оквиру наставе имали и час пољопривреде, активно учествовали у садњи лука, кромпира, пасуља, купуса, парадајза и сви ти производе, које су својим радом правили, користили су се у школској мензи. Данас постоји само сета на период када се водило рачуна о томе шта значи пољопривреда и брига о њој. Многе генерације су васпитане да се управо ово не деси. А десило се.

Развој локалне задруге није потенциран. Развој пољопривреде, пољопривредне механизације, инфраструктуре, сточарства стављен је у други план. Небрига о селу довела је до последица које се данас, у периоду кризе, итекако осећају. Апелујемо да се хитно уради развојни план пољопривреде и сточарства на целој територији општине Лајковац.

Српски покрет Двери се залаже за корените промене на свим нивоима, развијање и улагање у домаће производне капаците, као и прављење опште позитивне атмосфере у друштву за развој пољопривреде и села. Потребан нам је нови ентузијазам целог друштва, поготово младих људи, као и осећање веће одговорности за очување свих пољопривредних ресурса које су наше генерације стварале кроз велики рад и оставиле на чување и унапређивање.

Држава Србија и Министарство пољопривреде морају да направе стратегију за развој руралних подручја и осигурају сигуран пласман производа из таквих подручја, као нешто најдрагоценије и најздравије што се производи у Србији. План и програм Српског покрета Двери је улагање државних ресурса у развој домаће привреде и пољопривреде.

Ненад Петровић

Председник ОО Двери Лајковац

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: